Europa heeft een divers aanbod aan spectaculaire berglandschappen en bergketens. Van de Alpen, die acht landen doorkruisen, naar de ongelooflijke Pyreneeën in het zuiden en de Kaukasus in het oosten. Hierbij een overzicht van de 5 mooiste berggebieden in Europa.

1. Dolomieten

Dolomieten in Italië
Dolomieten in Italië

Als je op zoek bent naar een adembenemende bergketen om te bezoeken in Europa, dan zouden de Dolomieten bovenaan je lijst moeten staan. De Dolomieten liggen in het noordoosten van Italië en bieden prachtige uitzichten en tal van activiteiten voor bezoekers. Zo is het gebied erg populair onder fietsers, wandelaars en bergklimmers. De Dolomieten bestaan uit 18 toppen die oplopen tot een hoogte van meer dan 3.000 meter en omvatten enkele van de hoogste bergen in de Alpen. In dit gebied vind je prachtige gletsjers en veel verschillende soorten planten en dieren.

Alle vakantiehuizen in de Dolomieten

2. Mont Blanc

Mont Blanc berggebied
Mont Blanc berggebied

Het Mont Blanc-massief is het hoogste deel van de Alpen, verspreid over het grondgebied van drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland. Hier vind je niet alleen de hoogste berg van Europa – de Mont Blanc, 4.808 m boven zeeniveau-, maar ook de prachtige Aiguilles-rotsen en indrukwekkende gletsjers. De populaire trektocht van de Tour du Mont Blanc loopt rondom de bergketen en is een wandelroute met een lengte van in totaal 165 km. Er is ook een geweldige kabelbaan naar de top van Aiguille du Midi (3.842 m boven zeeniveau). De omgeving van Chamonix behoort tot de mooiste wandelgebieden van Europa. Hier vind je de meeste bezoekers, en vanuit Chamonix starten ook veel trektochten en georganiseerde tours.

Alle vakantiehuizen bij de Mont Blanc

3. Berner Alpen

Berner Alpen
Berner Alpen

De Berner Alpen zijn zonder twijfel een van de mooiste bergketens ter wereld. Er zijn hier beroemde bergen, zoals Eiger of Jungfrau, en de Aletschgletscher is met 26 kilometer de langste gletsjer van Europa. Ook de gletsjervallei bij Lauterbrunnen is echt indrukwekkend. Daarnaast vind je hier mooie Alpenweiden met een groot aanbod aan wandelpaden. Het Lauterbrunnental en omgeving behoort tot de mooiste plekken van Zwitserland. Boven de vallei vind je torenhoge watervallen die langs de rotswanden naar beneden kletteren.

Alle vakantiehuizen in Lauterbrunnen

4. Pyreneeën

Pyreneeën
Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een bergketen in het zuidwesten van Europa. Deze bergketen strekt zich uit van de oevers van de Middellandse Zee in het oosten tot de Golf van Biskaje aan de Atlantische Oceaan in het westen. Voor het grootste deel vormt de hoofdkam een scheiding tussen Spanje en Frankrijk, met de microstaat Andorra ertussenin. De totale lengte van de Pyreneeën is ongeveer 491 km, de breedte is amper 9,5 km aan het oostelijke uiteinde, maar in het midden zo’n 130 kilometer. Dit indrukwekkende berggebied is een waar paradijs voor buitensporters. Zo vind je er een groot aanbod aan wandel- en fietspaden en worden er veel tours georganiseerd.

Alle vakantiehuizen in de Pyreneeën

5. Julische Alpen

Julische Alpen in Slovenië
Julische Alpen in Slovenië

De Julische Alpen liggen grotendeels in Slovenië en voor de rest in Italië. De hoogste top van dit gebergte is Triglav (2.863 m boven zeeniveau). De bergketen is van oorsprong van kalksteen. De Julische Alpen maken deel uit van het Triglav Nationaal Park en zijn sinds 2003 een UNESCO Werelderfgoed. Vanuit historisch oogpunt staan de Julische Alpen bekend om de bloedige strijd van de 1e Wereldoorlog op de Soča-rivier, bijgenaamd de Bloody River waar tijdens de oorlog zo’n 2 miljoen soldaten gewond raakten. Dit gebied heeft een ruim aanbod aan fiets- en wandelpaden en kabelbanen.

Alle vakantiehuizen in Slovenië
Naar Blog overzicht