Het Gardameer, Comomeer en Lago Maggiore zijn topbestemmingen voor een vakantie in Italië. Niet alleen om te zwemmen en te zonnebaden, maar ook omdat er in de omgeving zoveel te zien en doen is. Van sportieve activiteiten tot culturele en culinaire ontdekkingen: hier vind je onze tips voor uitstapjes tijdens een vakantie aan één van de drie bekendste Italiaanse meren.

Uitstapjes vanaf het Gardameer

Het Gardameer – of Lago di Garda – is het grootste meer van Italië en een ideale vakantiebestemming voor strandliefhebbers, cultuurzoekers en avonturiers. Het helderblauwe meer is gelegen in een prachtig berglandschap. Aan de zuidkant van het meer vind je schilderachtige dorpjes. In het noorden, dichter bij de Alpen, kun je je hart ophalen aan avontuurlijke activiteiten als bergwandelen, mountainbiken en rotsklimmen.

Niet ver van Riva del Garda ligt het bergdorp Arco, vertrekpunt van avontuurlijke tochten. Je kunt er honderden klimroutes volgen, van beginners- tot expert niveau. Hier vind je ook het Rockmaster stadium, één van de hoogste klimmuren ter wereld, waar regelmatig kampioenschappen worden georganiseerd.

Om na al die actie je dorst te lessen, is Bardolino de aangewezen plek. Hier worden al vanaf de Romeinse tijd wijnen geproduceerd die tot de beste van Italië behoren. Op een rondleiding in één van de beroemde wijnhuizen bezoek je de kelders en proef je wijnen van verschillende jaargangen. In het najaar vinden er in Bardolino twee grote wijnfeesten plaats. Het ‘Festa dell’Uva’, na de oogst en het festival ‘Palio del Chiaretto’, dat helemaal in het teken van de roséwijn staat. Dan kun je overal in de stad concerten bijwonen en streekspecialiteiten proeven in de vele eetkraampjes.

Arena Verona

Gaat je hart uit naar cultuur en historie, dan mag je een bezoek aan Verona niet missen. Onder de vele bezienswaardigheden is de arena aan de Piazza Bra wel de beroemdste. Met 30.000 plaatsen is het één van de grootste en best bewaarde Romeinse amfitheaters. Muziekliefhebbers uit de hele wereld komen hier om te genieten van opera’s en concerten in een unieke ambiance. Nu je toch in Verona bent, wandel even naar Via Cappello 23, waar je het originele balkon van Romeo en Julia kunt zien.

Uitstapjes vanaf het Comomeer

Het Comomeer ligt aan de voet van de Alpen, niet ver van de Zwitserse grens. Vanaf het meer kun je de besneeuwde bergtoppen rondom St Moritz zien. Het Comomeer is een plek voor actie. Het meer zelf leent zich uitstekend voor windsurfen, dankzij de La Breva wind die elke middag opsteekt. Ook kun je je wandelschoenen aantrekken om de ruige omgeving te verkennen en pittoreske dorpjes te ontdekken, die verstopt zijn in diepe bergkloven.

Een must tijdens een vakantie aan het Comomeer is een dagtrip naar Milaan, zo’n 50 kilometer ten zuiden van het meer. Vanaf Como kom je er snel met de trein – wat beslist aan te raden is om de chaotische verkeersdrukte van de stad te vermijden. In de ‘Modestad’ kun je natuurlijk geweldig winkelen en je garderobe aanvullen met allerlei moois van Armani, Versace en andere illustere designmerken. Bezoek zeker de winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II met zijn iconische glazen koepel. Het is één van de oudste winkelcentra ter wereld en nog steeds helemaal ‘in’. Je vindt er vier verdiepingen vol winkels en restaurants en een overvloed aan verleidingen om je vakantiegeld in één middag uit te geven. Pal tegenover de Galleria rijst de Dom van Milaan op, een ander verplicht nummer tijdens je bezoek aan de stad. Zoals veel Italiaanse steden, kan Milaan bogen op een wereldberoemd kunstwerk. ‘Het Laatste Avondmaal’ is nog steeds te bewonderen op dezelfde muur waar Leonardo da Vinci het tegen het einde van de 15de eeuw schilderde, in het Santa Maria delle Grazie klooster. Je kunt een rondleiding boeken met een gids, die je allerhande interessante wetenswaardigheden over de muurschildering vertelt. Bijvoorbeeld dat de arm van Judas een zoutvaatje omverstoot, wat ongeluk en verlies symboliseert…

Galleria Vittorio Emanuele II Milaan
Galleria Vittorio Emanuele II Milaan

Uitstapjes vanaf Lago Maggiore

Het langgerekte Lago Maggiore strekt zich uit tot in Zwitserland. Het noordelijke deel ligt in de Alpen, het zuidelijke deel in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Povlakte. Een andere naam voor het meer is Lago Verbano, van de oude Romeinse benaming Lacus Verbanus. In de 19e eeuw streek de Europese adel hier neer en bouwde imposante villa’s. Die zijn vaak omgeven door botanische tuinen, waardoor je overal langs de oevers exotische beplanting kunt bewonderen. Behalve een toeristische trekpleister is het meer ook een rijke visgrond. Er leeft een forellensoort die nergens anders ter wereld voorkomt… het is maar een weet.

Het ruige berglandschap aan de Zwitserse kant van het meer nodigt uit tot spectaculaire wandelingen en mountainbike tochten, maar een meer relaxte manier om de omgeving verkennen is met de trein. Stap aan boord van de Centovalli trein voor de beroemde rit door 100 dalen. De ‘Ferrovia Vigezzina Centovalli’, zoals het traject officieel heet, gaat van Locarno aan het Lago Maggiore naar Domodossola in Italië. De 52 kilometer lange treinrit leid je over duizelingwekkende viaducten, boven diepe kloven en langs brullende watervallen. In een kleine twee uur kom je over meer dan 80 bruggen en door meer dan 30 tunnels.

Trein op viaduct in Centovalli
Trein op viaduct in Centovalli

Een andere niet te missen bezienswaardigheid is de ‘Sacro Monte di San Francesco’, een Unesco Werelderfgoed. De heilige berg van Franciscus ligt aan het Ortameer, het mooie kleine zusje van het Lago Maggiore, en volgens velen het meest romantische meer van Italië. Op het plateau bovenop de 400 meter hoge berg vind je niet minder dan 20 kapellen en 376 levensgrote beelden en fresco’s gewijd aan het leven van de heilige Franciscus van Assisi. De kapellen werden over een periode van 200 jaar gebouwd (tussen 1590 en1790), en je kunt er dan ook een waaier aan architectonische stijlen bewonderen, van laat-renaissance en barok tot rococo.

Naar Blog overzicht