Provence-Alpes-Côte d’Azur, afgekort PACA, is een regio in het zuidoosten van Frankrijk met Marseille als hoofdstad. In het oosten grenst de regio aan Italië en in het zuiden aan de Middellandse Zee en het dwergstaatje Monaco. Deze regio heeft dus beide bergen en zee als vakantietroeven en dat maakt van deze locatie de perfecte vakantiebestemming.

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur heeft alles om toeristen te verwennen: de zonnige stranden aan de Middellandse Zee, de chique resorts van de Franse Rivièra, gezellige dorpjes in de Provence en pittoreske jachthavens aan de kust. Het Zuiden van Frankrijk is de perfecte locatie voor geweldige wandelingen en fietsen, tot rust komen op het strand, skiën en proeven van een uitstekende gastronomie. Zeker als je van een meer actieve vakantie houdt, heeft dit vakantiegebied heel wat te schenken.

skiën in de Alpen
skiën in de Alpen

Skiën en snowboarden in de Alpen

Enorme bergen, snelle overstaptijden, pistes makkelijk bereikbaar met een lift en resorts die geschikt zijn voor alle niveaus, maken de Franse Alpen tot een topkeuze voor een skireis met familie of vrienden. Je vindt in de Franse Alpen alles terug, van internationaal bekende resorts met honderden kilometers pistes tot meer traditionele bergdorpen waar skiën tot het eigenlijk dagelijkse leven behoort. Met 300 dagen zon per jaar zijn de Zuid-Franse Alpen een geweldige locatie als je graag met een zomers gevoel skiet.

Wintersporten zoals snowboarden en skiën kunnen in de meeste regio’s tussen december en april worden beoefend. Wanneer de dagen langer worden en de pistes rustiger, zijn maart en april sowieso een geweldige periode voor Franse skivakanties.

duiken in Calanques de Morgiou
duiken in Calanques de Morgiou

Duik tussen tropische vissen in Marseille

Het Parc National des Calanques is een gebied met ongelooflijke schoonheid en uniek cultureel erfgoed. Het Nationaal Park is gelegen in het zuiden van Frankrijk, heeft een kustlijn van 20 km tussen Marseille en Cassis en is het het enige Europese nationale park dat land-, zee- en stedelijke gebieden omvat. Wat dacht je van snorkelen in het kristalheldere water van Calanques National Park in Marseille? Een echte aanrader volgens ons.

Wist je dat er 40 beschermde soorten flora en fauna rond de Calanques te vinden zijn. Onder het water kun je een van de mooiste snorkelplekken in de regio verkennen, waar een groot aantal vissen zwemmen tussen het zeegras en de rotsachtige kustlijn met een puur witte zandbodem. De blauwe tinten, de vissershuizen en de pijnbomen op de kliffen trekken elk jaar duizenden bezoekers aan.

Bergpark Le Vesúbia

Bergpark Vesubia in Saint-Martin-de-Vésubie is de beste indoor canyoning-site van Europa en een perfect alternatief voor wanneer het weer wat tegenzit. In dit bergpark kun je indoor bergsporten beoefenen, om zo klaar te zijn voor je aan het echte werk begint. Denk aan klimmen, canyoning, speleologie met de natuur nagemaakt. Met een prachtige reconstructie van een kloof en een klimmuur met 75 banen, is het Vesubia Mountain Park een levendige ruimte die openstaat voor allerlei soort activiteiten.

Het park wordt beheerd en gerund door de UCPA (een Franse organisatie die buitensporten voor iedereen toegankelijk maakt) en je kunt al deze sporten daarom ontdekken in een veilige omgeving met instructeurs en gidsen aan je zijde. Het park is gelegen in het oosten van de Provence, op slechts 1,5 uur rijden van Nice en Monaco. Het centrum is sinds 2016 open en is het hele jaar door perfect voor binnenactiviteiten voor het hele gezin. Strikt gezien valt deze locatie niet onder het outdoor sporten natuurlijk, maar toch wilden we het bergpark in dit lijstje opnemen.

mountainbikevakantie in de Provence
mountainbikevakantie in de Provence

Mountainbikevakantie in de Val de Durance

De Provence en de Zuidelijke Alpen zijn uitstekende locaties voor een mountainbikevakantie. Met zijn droge paden, veel zon en gemakkelijke vervoersverbindingen is het zuiden van Frankrijk een waar paradijs voor mountainbikers. Met 30 routes met in totaal 600 km paden met wegwijzers is de Val de Durance een helemaal voorzien voor mountainbikers. Met een hoogteverschil variërend van 400m tot 1100m hoogte, biedt dit gebied uitstekende fietspaden voor mountainbikers van elk niveau. Materiaal is te huur bij het Bureau voor Toerisme in Château-Arnoux.

Zipline in La Colmiane

Als je geen hoogtevrees hebt, dan raden we je aan om de zipline in La Colmiane uit te proberen. Met 2663 meter kabel is de tokkelbaan van La Colmiane op dit moment de langste van Frankrijk. Je kunt alleen of als duo afdalen om de sensaties te delen. Kinderen worden toegelaten vanaf 8 jaar met de duoformule. Afdalen van de ene kant van de vallei naar de andere aan 120 km/u, 100 meter boven de grond, is een van de beste manieren om de ware schoonheid van deze plaats te zien. La Colmiane ligt op slechts 1 uur en 20 minuten rijden van Nice en ook na de afdaling kun je er nog andere activiteiten doen.

Kajakken op Les Gorges du Verdon
Kajakken op Les Gorges du Verdon

Kajakken op Les Gorges du Verdon

Als je van kajakken houdt, dan moet je echt Les Gorges du Verdon uitproberen, die ook wel de “Grand Canyon du Verdon” genoemd wordt. Eén van Europa’s langste kloven waar maar liefst 25 kilometer lang azuurblauw water doorheen stroomt. De bergkloof werd gevormd door de kracht van de rivier de Verdon die vandaag de dag uitmondt in het kunstmatige Lac de Sainte-Croix. De uitgestrektheid van de Gorges du Verdon betekent dat er veel verschillende manieren zijn om de omgeving te verkennen op basis van jouw voorkeuren en expertise. Welk onderdeel je ook kiest te ontdekken, Gorges du Verdon in het zuiden van Frankrijk is een van de meest spectaculaire plekken die je ooit zult zien.

Naar Blog overzicht