Kajakken kun je doen als hobby of als leuke bezigheid tijdens jouw volgende vakantie. Je kunt over de hele wereld peddelen op rivieren, meren of op zee om op een unieke manier nieuwe plekken te leren kennen. Kajakken is helemaal niet moeilijk en is toegankelijk voor iedereen die van het buitenleven wil genieten. Zich in en op het water begeven heeft een zeer rustgevend effect op de hersenen, het helpt stress te verminderen en is daarom perfect voor tijdens een actieve vakantie.

In de Belgische Ardennen zijn heel wat leuke rivieren te vinden waar het geweldig is om te kajakken, maar dit valt niet te vergelijken met wat onze zuiderburen in Frankrijk te bieden hebben. Van ravijnen en kliffen tot verborgen baaien aan de Middellandse zee biedt Frankrijk enkele van de beste plekken in Europa om te kajakken. Vanwege de veelzijdigheid en de rijke natuurlijke omgeving is het dan ook niet verwonderlijk dat veel toeristen Frankrijk opzoeken om te kajakken. Dit zijn de 7 beste locaties om te kajakken in Frankrijk.

Gorges du Verdon

Als je wilt gaan kajakken in de Alpes-de-Haute-Provence in Zuid-Frankrijk, hoef je niet verder te zoeken dan de Gorges du Verdon. De “Grand Canyon du Verdon” is volgens de kenners Europa’s meest fantastische plek om te kajakken, en zoals je kunt zien op de foto hieronder is het moeilijk om het hiermee niet eens te zijn. Het is één ding om de Gorges du Verdon te observeren vanaf de vele uitkijkpunten langs de kliffen en om op de Pont de Galétas te staan met uitzicht op het water, maar door deze kloof heen kajakken valt met niets anders te vergelijken.

kajakken Gorges du Verdon
kajakken Gorges du Verdon

Pont du Gard

De 49 meter hoge Pont du Gard werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus om water van de natuurlijke bronnen bij Uzès naar het Castellum van Nîmes te kanaliseren. Het hoogste Romeinse aquaduct ter wereld voorzag in die tijd Nemausus – 50 kilometer lang – van ongeveer 35 duizend kubieke meter water per dag. Stel je nu voor dat je over de Gardon-rivier peddelt, omringd door kliffen aan weerszijden en je dit 2000 jaar oud bouwwonder ziet verschijnen aan de horizon en er dan onderdoor vaart. De structuur van deze aquaduct is uiteraard geweldig, maar ook het landschap er rond maakt kajakken op deze locatie een absolute aanrader.

Gorges du Tarn

De rivier de Tarn heeft een steile greppel van 500 m diep uitgehouwen door een kalkstenen plateau, waardoor de spectaculaire Gorges du Tarn is ontstaan. Met je kajak kun je het mooiste deel van de Tarn, tussen Sainte Enimie en Cirque des Baumes, afdalen. De Tarn is een rivier die voor iedereen toegankelijk is en de verhuurbedrijven bieden verschillende routes aan, zodat je er één kunt kiezen die past bij jouw niveau. De klassieke afdaling, die ongeveer een halve dag in beslag neemt, laat je de mooiste dorpen van de Gorges du Tarn ontdekken.

kajakken Gorges du Tarn
kajakken Gorges du Tarn

Gorges de l’Hérault

Een paar kilometer ten noorden van Montpellier kun je kajakken door de kloof Gorges de l’Hérault. De Hérault is een kustrivier in het zuiden van Frankrijk, die op 1400 meter hoogte ontspringt bij de Mont Aigoual in de Cevennen, om uit te monden in de Middellandse Zee. De 160 km lange Hérault-vallei heeft typische fauna en flora en bij het afdalen zul je middeleeuwse dorpjes, waterkrachtcentrales, oude bruggen en ouderwetse windmolens zien verschijnen aan de oevers. Het dorp St Guilhem le Désert is een goed startpunt om je kajaktrip te beginnen. Er is voor elk wat wils: van vrij kalme wateren tot afdalingen met kleine stroomversnellingen.

Orb

De Orb is een rivier in Occitanie in het departement Hérault en kronkelt vrij langzaam naar beneden door een diepe, maar brede kloof, waardoor het een geweldige route is voor beginners en meer ervaren kajakkers. De Orb stroomt tussen grindgroeven en zandstranden en de rivier versnelt even na de stroomversnellingen van Colombières op Orb. De Franse kustrivier is meer dan 130 km lang en je kunt daarom kiezen om een paar uur te kajakken op een bepaald stuk of zelfs opteren voor een volledig avontuur en twee of drie dagen kamperen aan de oevers.

De Kustlijn van Bretagne

Naast het kajakken op de vele rivieren in Frankrijk kun je ook kiezen om te gaan kajakken op zee in Bretagne. Er zijn tal van mogelijkheden in Bretagne voor dagenlange kajaktochten rond de eilanden, waaronder Houat in het zuidoosten van het schiereiland Quiberon en Ile de Groix niet ver van het vasteland ten zuiden van Lorient. Kajakken stelt je in staat om de kustlijn van Bretagne veel beter te leren kennen dan je ooit vanop het land zou kunnen doen. Er kunnen echter wel sterke golven zijn, wat betekent dat je ervaring moet hebben om op zee te kajakken.

De Dordogne

Het departement van de Dordogne leent zich bijzonder goed voor nautische activiteiten en de rivier de Dordogne is een van Frankrijks meest populaire rivieren om te kanoën en kajakken. De lage stroming in de meeste delen van de rivier maakt het ideaal voor een kajak- of kanotocht, aangezien je rustig kunt afdalen en onderweg de vele mooie dorpjes en middeleeuwse kastelen kunt bezoeken. Met warm kristalhelder water is het geen wonder dat duizenden bezoekers elk jaar naar de regio trekken op zoek naar een actieve vakantie in de zon. De Dordogne biedt een verscheidenheid aan afdalingen voor alle niveaus, waaronder een paar opzwepende stroomversnellingen voor de meer ervaren kajakkers.

kajakken rivier Dordogne
kajakken rivier Dordogne
Naar Blog overzicht