Of je nu in een achtbaan zit, in een theekopje wordt rondgeslingerd, samen met het gezin een bergrivier afdaalt, pretparken zijn een geweldige manier om plezier te beleven, beide voor jong en oud. Themaparken bestaan al sinds de jaren 1800, maar hebben in de laatste decennia natuurlijk heel wat veranderingen ondergaan.

Wil je een leuke dag met je gezin doorbrengen, maar weet je niet zeker welk pretpark je het beste kunt kiezen? België en zijn buurlanden hebben een ongelooflijke verscheidenheid aan themaparken en het is daarom soms moeilijk om te kiezen waar heen te gaan. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van de 6 leukste pretparken in België en net over de grens.

pretparken in Belgie
pretparken in Belgie

1. Walibi en Aqualibi

In 1975 opende Eddy Meeùs, na een eerdere mislukte poging tegen de Franse grens, het Walibi-pretpark. Het pretpark ligt op een half uur rijden van Brussel en heeft meer dan 40 attracties, een 4D-bioscoop, een tropisch waterpark Aqualibi zo heeft het genoeg te bieden voor jong en oud. Omdat het park attracties heeft voor alle leeftijden, is Walibi het ideale pretpark om met familie en vrienden te bezoeken.

Houd je van snelheid, water en vrije val, dan moet je zeker een ritje op de Pulsar maken. Op deze attractie wordt je met een snelheid van 100 km/u heen en weer over het water gekatapulteerd. Direct naast Walibi ligt Aqualibi, een zusterwaterpark met een verscheidenheid aan waterattracties, van golfslagbaden tot glijbanen, variërend van zacht tot meer extreem. Walibi is jaarlijks geopend van het eerste weekend van maart tot en met het eerste weekend van november.

2. Bellewaerde

Bellewaerde Park is een pret- en dierenpark bij Ieper, gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Met 54 hectare, 300 exotische dieren en 35 spectaculaire attracties is Bellewaerde één van de grootste pretparken van België. Jaarlijks komen 900.000 bezoekers naar dit pretpark de interessant is voor zowel volwassenen als kinderen. Een toegangsticket dient op vooraf online gekocht te worden en kan niet ter plaatse worden aangeschaft.

Bellewaerde richt zich qua attracties niet op de doelgroep die op zoek is naar spectaculaire achtbanen maar op gezinnen die met er samen op uit willen trekken. Daarom zijn er maar een paar echt “extreme” attracties en bijna alle attracties in Bellewaerde zijn familie-attracties. Voor de meeste attracties in Bellewaerde geldt een minimale lengte van 90 cm of 1 meter en slechts 5 attracties zijn voor alle lengtes. De meest iconische attractie in Bellewaerde is natuurlijk de Bengal Rapid River. Hier neem je plaats in een ronde boot waar 8 personen in kunnen en waarmee je samen een wildwaterbaan afdaalt.

3. Bobbejaanland

Bobbejaanland ligt in Lichtaart in de provincie Antwerpen en werd opgericht door Bobbejaan Schoepen, een Vlaamse zanger, gitarist en entertainer die in de jaren vijftig en begin jaren zestig internationaal succes genoot. Als je van thrillrides houdt dan zit je in Bobbejaanland zeker en vast goed. Denk bijvoorbeeld aan de attractie genaamd Fury. Fury is een achtbaan waar je in een karretje met een snelheid van 106km/u over de baan raast.

Waterattracties vormen een belangrijk onderdeel van het park. Probeer daarom zeker de El Rio, de overdekte waterbaan Indiana River, de Bootvaart en boomstamattractie Wildwaterbaan. Bobbejaanland heeft in het totaal 50 attracties waaronder 8 achtbanen, 1 darkride, 2 simulators en 5 waterattracties. De achtbaan genaamd Typhoon is de bekendste attractie van heel Bobbejaanland. De 26 meter hoge achtbaan opende in 2004 de deuren en op deze achtbaan ga je vier keer over de kop en dat met een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

4. Plopsaland

Plopsaland De Panne is het perfecte pretpark om met kinderen te bezoeken, vooral gezinnen met kleinere kinderen zullen hier een goede tijd beleven. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen dit attractiepark vanwege de verschillende kindvriendelijke attracties. Met al je favoriete Studio 100-personages zoals Kabouter Plop, Mega Mindy en Piet Piraat aanwezig in Plopsaland De Panne is dit de ideale plek om je kinderen een magische en onvergetelijke dag te bezorgen. Plopsaland is niet zo groot om doorheen te wandelen en heeft zijn eigen treintje, genaamd de Plopsa Express, die ideaal is om het pretpark makkelijk te verkennen.

5. De Efteling

sprookjesbos in de Efteling
sprookjesbos in de Efteling

Net over de grens in Nederland vind je het pretpark De Efteling, waar de nadruk wordt gelegd op sprookjes. Dit themapark, omgeven door een bos, ligt in Kaatsheuvel, niet ver van de grens met België. De Efteling is een van de oudste attractieparken ter wereld. Oorspronkelijk werd het gebouwd als een sportpark dat in 1935 werd geopend. Een paar jaar later breidden ze het sportcomplex uit met speeltuinen, een theehuis maar vooral het Sprookjesbos in 1952, de allereerste attractie, die er nu nog steeds is. De Efteling is twee keer groter dan Disney World in Californië en je kunt je dus voorstellen dat er veel te ontdekken valt tijdens een bezoek aan dit geweldige sprookjespark.

6. Disneyland

En als laatste mag Disneyland Parijs natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Disneyland ligt slechts 30 km buiten Parijs en is gemakkelijk te bereiken met de auto of trein (TGV) als je vanuit België komt. Elk jaar ontvangt Disneyland Parijs gemiddeld 10 miljoen bezoekers, waarmee de Eiffeltoren wordt overtroffen als de meest populaire toeristische attractie in Parijs.

‘The Magic Kingdom’ is in veel opzichten een kleinere versie van Disney World in Californie en heeft gelijkaardige attracties zoals Dombo, Peter Pan en Sneeuwwitje en Pirates of the Caribbean. Dit park is ook de thuisbasis van alles wat met Star Wars te maken heeft, inclusief meet & greets met de personages. Disneyland biedt de perfecte afleiding voor niet alleen de kinderen, maar ook de ouders, en dit pretpark moet je ooit eens hebben bezocht.

Naar Blog overzicht