Waar in Europa je ook op vakantie bent, er is altijd wel een pretpark of een themapark ‘met pretvoorzieningen’ in de buurt. En sommige pretparken zijn het zelfs waard om speciaal voor op reis te gaan. Hier nemen we een kijkje in 5 van Europa’s mooiste en avontuurlijkste pretparken.

Europa-Park – Rust, Duitsland

Europapark

Tussen de Elzas en het Zwarte Woud, niet ver van van Straatsburg, bevindt zich Duitslands grootste pretpark. Europa-Park werd zes jaar op rij uitgeroepen tot het beste pretpark ter wereld. Eigenlijk vind je hier 15 pretparken in één. In het park zijn 15 Europese landen tot in de kleinste details nagebouwd. Verdeeld over deze themagebieden kun je hier gebruik maken van meer dan 100 attracties. Beleef de sensatie van een virtual-reality achtbaan in de Alpen of ga raften door Noorse fjorden. Ontdek de indoor waterwereld van Rulantica, met 17 glijbanen, een enorm golfslagbad en een 250 meter lange ‘lazy river’.

Europa-Park telt maar liefst dertien achtbanen, de een nog sensationeler dan de ander. En als je het even wat rustiger aan wilt doen, kun je een van de vele shows bijwonen die hier dagelijks worden opgevoerd.

Disneyland Park en Walt Disney Studios Park – Parijs, Frankrijk

Het kasteel van Disneyland Parijs

Het drukst bezochte park van Europa werd in 2002 uitgebreid met Walt Disney Studios Park, een themapark dat helemaal in het teken van de filmindustrie staat. Hier kun je fantastische shows bijwonen en de ster worden in je favoriete films. Lanceer jezelf naar de uithoeken van het heelal en beleef een intergalactisch avontuur in Star Wars. Of ga met je spacecruiser en laserblaster Zurg te lijf in Buzz Lightyear Laser Blast.

Het originele Disneyland Park is het magische van de twee parken. Meteen bij binnenkomst geeft het beroemde roze kasteel dit park iets sprookjesachtig. Disneyland Park bestaat uit vijf landen, waarin de attracties, winkels en restaurants allemaal op elkaar zijn afgestemd. Beleef het Wilde Westen in Frontierland en raas Big Thunder Mountain af in een ontspoorde mijnkar. Zwaai naar Jack Sparrow in de Pirates of the Caribbean attractie, terwijl je bootje tussen de gevaarlijke piraten door tuft.

Puy du Fou – Les Epesses, Frankrijk

Show in Puy du Fou

Puy du Fou is een buitenbeentje onder de Europese themaparken. Zowel de geschiedenis van het park als de attracties zijn uniek. Dit historische themapark in de Vendée – zo’n 3 uur ten zuidwesten van Parijs – heeft inmiddels twee miljoen bezoekers per jaar, niet gek als je weet dat het 40 jaar geleden begonnen is als een project van een handjevol vrijwilligers. Hier vind je geen bloedstollende achtbanen, maar fantastische shows in spectaculaire decors. Beleef echte paardenrennen in een Romeins theater en zie hoe een vuurspuwende draak een vikingschip aanvalt. Je kunt kiezen uit wel 15 verschillende shows, die meerdere keren per dag worden opgevoerd.

Dieren spelen een hoofdrol in Puy du Fou. In het sprookje ‘Le Bal des Oiseaux Fantômes’ figureren meer dan 200 roofvogels. Uilen, valken en haviken vliegen rakelings over je hoofd. Met als grand finale een lucht die zwart is van de vogels, waaronder zelfs gieren en arenden. Een aanrader voor wie eens iets heel anders zoekt dan een doorsnee pretpark. Stilzitten en toekijken is in Puy du Fou een avontuur op zich.

PortAventura – Salou, Spanje

Port Aventura

Op vakantie in Spanje is waterpret het eerste waar je aan denkt. In PortAventura kun je je hart ophalen. Dit grote waterpark aan de Costa Dorada is opgebouwd uit zes themagebieden – Polynesië, Mexico, Sesamstraat, Far West, Mediterranea en China. Waan je in Caribische sferen in het Carib Aquatic Parc en beleef een ongekende sensatie wanneer je op topsnelheid naar beneden suist over de hoogste waterglijbaan van Europa.

De Efteling – Kaatsheuvel, Nederland

sprookjesbos De Efteling

Onze eigen ‘wereld vol wonderen’ mag in dit lijstje niet ontbreken. De Efteling is niet alleen het grootste pretpark van Nederland, maar geniet wereldfaam. De kans dat je er al eens geweest bent, is groot: 94 % van alle Nederlanders heeft minstens één keer De Efteling bezocht. Maar met alle attracties die er jaarlijks bijkomen, valt er altijd iets nieuws te zien en te beleven. Begonnen als sport- en wandelpark in de jaren ’30, maakte de Efteling in 1952 furore met het Sprookjesbos. In de loop der jaren kwamen er allerlei attracties bij, zoals de Python, toendertijd de wildste achtbaan die er bestond, en de Piraña, de eerste wildwaterbaan van Europa. Anno 2022 is De Efteling een werelds pretpark waar ontzettend veel te doen en te zien is voor alle leeftijden. Al blijven de sprookjes nog steeds een unieke attractie. Vooral de kleintjes kun je geen groter plezier doen dan een bezoek aan de Trollenkoning, het Land van Laar, het Paleis der Fantasie en de vele andere betoverende plekken in De Efteling.

Naar Blog overzicht