Wil je je hond meeneemen op vakantie? In Frankrijk ben je welkom, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten.

Inentingen en identificatie

Wil je je hond meenemen naar Frankrijk, dan moet hij geïdentificeerd kunnen worden met een elektronische chip of tatoeage. Een Europees huisdierenpaspoort is verplicht. Ook moet je kunnen aantonen dat je huisdier een geldige inenting tegen rabiës heeft. Honden die voor de eerste keer een rabiësinenting hebben gehad, mogen Frankrijk pas 21 dagen na de inenting in. Heeft je hond geen geldige inenting, dan zal hij thuis moeten blijven. Dit geldt ook voor pups jonger dan drie maanden – de leeftijd waarop ze hun eerste eerste intenting tegen rabiës mogen krijgen.

Deze hondenrassen zijn niet welkom

Categorie 1

Frankrijk verbiedt sinds 2000 om vechthonden van categorie 1 het land binnen te laten komen. Hieronder vallen kruisingen die niet staan ingeschreven in een stamboek dat erkend wordt door het Franse Ministerie van Landbouw:

  • Pitbulls en kruisingen met de American Staffordshire Terrier
  • Boerbulls en kruisingen met de Mastiff
  • Kruisingen met de Tosa

Dit verbod geldt ook voor honden die hier qua uiterlijk op lijken.

Categorie 2

Onder deze categorie vallen de volgende honden met stamboom:

  • American Staffordshire Terriër
  • Tosa
  • Rottweiler en kruisingen met de Rottweiler

Om deze honden mee naar Frankrijk te mogen nemen, of zelfs op doorreis door Frankrijk bij je te mogen hebben, moet je voldoen aan voorwaarden die niet realistisch zijn voor een kort verblijf. Zo heb je onder meer een Franse houdervergunning nodig en een positieve uitslag van een bijttest die je hond in Frankrijk moet afleggen.

Een tip: behoort je hond niet tot een van deze categorieën, maar lijkt hij er wel op, zorg dan dat je een certificaat van de dierenarts bij je hebt als bewijs.

Met de auto


Een kind en een grappig hondje zitten in de kofferbak en zijn klaar voor de zomervakantie

Net zoals in Nederland, moet je ervoor zorgen dat je hond de bestuurder niet kan hinderen. Bij een verkeerscontrole kun je problemen krijgen wannneer je hond los op de achterbank ligt. Een hondenrek of hondengordel is daarom een verstandige voorzorg. Laat je hond tijdens de reis genoeg water drinken en stop regelmatig om hem even uit te laten. En natuurlijk laat je een hond bij warm weer nooit in de auto achter. Zelfs met de raampjes op een kier kan de hitte binnen een kwartier fataal zijn.

In het openbaar vervoer

In Frankrijk mogen honden mee in de trein onder een aantal – nogal strenge – voorwaarden. Zo moet je hond aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. Ook moeten je medepassagiers geen bezwaar hebben. Een kleine hond – onder de 6 kg- moet vervoerd worden in een afgesloten tas of mand van maximaal 45x30x25 cm. Je betaalt dan 7 euro voor een kaartje. Een grote hond meenemen in de trein kost je de helft van de prijs van een 2e klas kaartje.

Grote honden zijn over het algemeen verboden in bus, tram en metro. Kleine honden kunnen meestal gratis meereizen als je ze in een tas of mand vervoert. De meeste taxichauffeurs weigeren honden, maar er bestaan ook speciale hondentaxi’s, zoals de’ Taxi Canine’ in Parijs en omgeving.

Stranden en natuurparken

Wandelen met honden in Annecy / Frankrijk

Op sommige stranden zijn honden zonder meer welkom, op andere alleen aangelijnd of tijdens bepaalde perioden. Het plaatselijke Office du Tourisme kan je hierover informeren.

In de Franse Nationale Natuurparken gelden strenge regels ter bescherming van de flora en fauna, en honden zijn meestal niet toegestaan. In sommige parken mag de hond aangelijnd mee, of alleen in bepaalde gedeelten van het park. Informeer bij het Office du Tourisme of kijk op de website van parcsnationaux.fr.

Hondvriendelijke accommodaties

Hotels, campings en gîtes hanteren allemaal hun eigen regels met betrekking tot huisdieren, dus verzeker je er vooraf van dat je hond welkom is. Voor hondenbezitters is een vakantiehuis huren een ideale oplossing. Je kunt er je helemaal je eigen gang gaan, en in Frankrijk vind je veel vakantiewoningen met een flink stuk grond. Bij Belvilla kun je kiezen uit meer dan 2.000 vakantiewoningen waar je hond welkom is, in alle Franse regio’s.

Checklist: wat neem je mee?

Denk aan deze dingen wanneer je hond meegaat op vakantie:

  • Dierenpaspoort
  • Geldige rabiësverklaring
  • Telefoonnummer van eigen dierenarts
  • Eigen etensbak en voer
  • Riem en mand
  • Halsband met adreskokertje met het vakantieadres en een telefoonnummer
  • Eventueel muilkorf
  • Een foto van je hond voor als je hem kwijtraakt
Naar Blog overzicht