Wil je op vakantie trekken maar houd je er niet van om je huisdieren achter te laten thuis? Dan is een vakantie met je viervoeter in eigen land of één van de buurlanden waarschijnlijk de juiste optie. De beste uitvalsbasis voor een vakantie met de hond is een vakantiepark, want er zijn namelijk voldoende vakantieparken waar honden en andere huisdieren van harte welkom zijn. Overnacht met je hond in één van de vele vakantieparken in België, Nederland, Duitsland of Frankrijk in natuurrijke omgevingen waar je samen jouw beste vriend tot rust kunt komen.

Hond vakantie kust

Honden zijn heel sociale dieren en als hun baasje ze (voor even) verlaat, zal dit zeker een effect op hen hebben en kunnen ze zich onrustig voelen. Honden zijn echter ook heel flexibele wezens die zich zullen aanpassen aan het feit dat je er niet bent als je ze bij een persoon achterlaat die ze kennen. Toch zullen de meeste viervoeters ervoor kiezen om met je mee op vakantie te trekken, mochten ze zelf de keuze kunnen maken. Als je ervoor kiest om samen met je huisdier op vakantie te gaan, dan is het wel belangrijk om alles goed voor te bereiden. Waar moet je op letten tijdens een vakantie met je hond?

Geef je hond de tijd zich aan te passen

Geef jouw hond de nodige tijd die hij of zij nodig heeft om zijn nieuwe omgeving te verkennen zodat het beestje zich geleidelijk kan aanpassen. Laat ze de omgeving ontdekken maar zorg er ook voor dat jouw hond tijdens al het plezier en de opwinding van de vakantie ook veel tijd heeft om ongestoord uit te rusten in een rustige en comfortabele ruimte. Speelgoedjes voor huisdieren zijn ideaal om jouw hond iets te geven om hem of haar bezig te houden en om wat ontspannende mentale stimulatie te geven. Vergeet daarom zijn of haar favoriete speeltje niet in te pakken. Je kunt ook een deken, kussen of hondenmand meenemen, of iets uit de was pikken dat herkenbaar ruikt.

Reizen met een hond in de auto

Als je naar een locatie trekt in eigen land of in één van de buurlanden, ga je waarschijnlijk met je eigen auto. Neem je hond voor de reis mee op een lange wandeling, zodat hij of zij al een beetje moe is wanneer je vertrekt. Zorg er ook voor dat je ze minstens 3 uur voor vertrek eten en water geeft. Maak onderweg regelmatig een toiletstop zodat jij en je viervoetige medereiziger even de benen kunnen strekken. Verzeker ook altijd dat je hond vastzit met een specifieke veiligheidsgordel voor huisdieren.

Hond in auto op vakantie

Zorg dat de hond gezond is

Zorg ervoor dat jouw hond in orde is met al de vaccinaties en alle noodzakelijke procedures heeft doorlopen voor het reizen (naar het buitenland). De eerste stap bij het reizen met een huisdier is het maken van een afspraak met jouw dierenarts om te verzekeren dat jouw hond “up-to-date” is met alle vaccinaties en perfect kan worden voorbereid op het spenderen van tijd in de natuur. Bepaal welke documenten je nodig hebt om de grens met een huisdier over te steken en houd ze bij de hand, zodat je ze gemakkelijk kunt verstrekken als ze zouden worden gevraagd bij een grenscontrole, alhoewel de kans hierop vrij klein is.

Zie er ook op toe dat jouw contactgegevens duidelijk staan aangegeven op het naamplaatje dat aan de halsband is bevestigd en zorg ervoor dat het adres die in de chip staat helemaal correct is. Neem tijdens de vakantie nooit de halsband af van de hond, zelfs als de hond binnen in het vakantiehuis zit. Je moet natuurlijk voorbereid zijn voor het geval de hond plots gaat ronddwalen. Het hebben van een back-up halsband en tag is ook een goede voorzorgsmaatregel. In het ergste geval kan het ook een goed idee zijn om een duidelijke foto van jouw hond te hebben, hoewel de meeste mensen er wel enkele op hun telefoon zullen hebben staan.

Het juiste vakantiepark kiezen

Een vakantie met de hond is prima te organiseren en in heel veel vakantieparken zijn huisdieren van harte welkom. Er zijn bij Belvilla meerdere accommodaties waar je terecht kunt met je huisdier. Neem je hond bijvoorbeeld mee naar een bungalow in een natuurrijke omgeving in een huisdiervriendelijk vakantiepark. Belvilla heeft binnen haar aanbod ongeveer 10.000 vakantiewoningen beschikbaar waar jouw hond ook welkom is.

met hond in vakantiepark
Met hond in vakantiepark

Bekijk natuurlijk op voorhand altijd de faciliteiten in de vakantiewoning en het vakantiepark. Is er bijvoorbeeld een omheinde tuin aanwezig waar je trouwe viervoeter zijn/haar energie lekker kwijt kan? Zijn er andere faciliteiten in het vakantiepark gericht op huisdieren? Doe op voorhand wat onderzoek en kies dan een vakantiepark waar jouw hond zich thuis zal voelen. Aan de linkerkant van de zoekpagina van Belvilla kun je via een filter de vakantiehuizen selecteren die diervriendelijk zijn. Je hoeft bij Belvilla ook niet extra te betalen voor je hond of ander huisdier. De prijs van het verblijf wordt automatisch berekend en is altijd duidelijk voordat je daadwerkelijk naar de betaalpagina wordt geleid.

Naar Blog overzicht