De herfstvakanties vallen in 2022 tussen midden en eind oktober. De Regio Noord heeft vrij van 15 t/m 23 oktober, de Regio’s Midden en Zuid van 22 t/m 30 oktober. Dat zijn weken waarin het nog heerlijk kan nazomeren, maar we ook een voorproefje op de winter kunnen krijgen. Het is de tijd van het jaar voor wandelingen door de verkleurende bossen, voor de eerste winterstamppot op tafel en voor avonden bij een knapperend houtvuur. Behoor je ook tot de mensen die de herfst omarmen, met zijn bijzondere sfeer? Of neem je met pijn in je hart afscheid van de zomer? In beide gevallen is de herfstvakantie iets om naar uit te kijken.

Herfstvakantie in een vakantiepark

Vakantieparken behoren tot de populairste bestemmingen in de herfstvakantie. Daar zijn goede redenen voor. In de eerste plaats het grote en veelzijdige aanbod. Wat je wensen ook zijn, je vindt altijd een park dat precies heeft wat je zoekt. Een rustig, hondvriendelijk familiepark in de natuur, of een groot park met een tropisch zwemparadijs en andere indoor attracties voor dagen dat het weer niet zo meezit. Een park aan de Nederlandse kust, waar lekker uit kunt waaien op lange strandwandelingen, of aan een subtropische kust, om nog een weekje te genieten van de zon en zomerse temperaturen…

Kortingen en last-minute aanbiedingen

Dat vakantieparken populair zijn voor de herfstvakantie wil niet zeggen dat ze vol zijn. Het is er minder druk dan tijdens de zomervakanties. Om de vakantiehuizen nog een paar weken verhuurd te krijgen, geven veel verhuurders kortingen op de huurprijs en profiteer je soms van spectaculaire last-minute aanbiedingen. Kijk hier voor de Belvilla aanbiedingen op Nederlandse vakantieparken tijdens de komende herfstvakantie.

Waarheen in de herfstvakantie? Onze tips

Natuur en kinderpret in Gelderland

fietsers in park De Hoge Veluwe
fietsers in park De Hoge Veluwe

Onze grootste en bosrijkste provincie is de bestemming om te genieten van herfstwandelingen en fietstochten door de kleurrijke natuur. Het 5.400 grote Nationaal Park De Hoge Veluwe biedt een prachtige afwisseling van bos, duinen en heide. Aan de ingangen van het park, in Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderloo zijn ‘fietsstations’, waar je gratis witte fietsen kunt lenen. Je kunt hier ook meegaan op excursies om wild te spotten, en speciaal voor de kleintjes staat Nationaal Park De Hoge Veluwe tijdens de herfstvakantie in het teken van de ‘Wilde Weken’. Alles staat draait in deze weken om wild: wilde dieren spotten, wild spelen en wild doen! Wil je zeker weten dat je oog in oog komt te staan met wilde dieren, dan is Burgers Zoo in Arnhem een aanrader. Of Apenheul in Apeldoorn, waar je tussen de loslopende apen wandelt. Een unieke belevenis voor kinderen, die er zelf als een aap kunnen klimmen en zwaaien in een van de speeltuinen of griezelen in het grootste insectenhotel ter wereld. Ook een aantal Gelderse pretparken is tijdens de herfstvakantie nog open, waaronder het aloude Tivoli in Berg en Dal bij Nijmegen, dat op een klein oppervlak een aantal bijzondere attracties biedt.

Het beste van de buren

Stap in de auto of op de trein, en binnen een paar uur arriveer je samen met je gezin in een vakantiepark op de mooiste plekken in België of Duitsland. De Belgische kust is een geweldige bestemming voor de herfstvakantie. Waai uit op lange wandelingen langs het strand en door de duinen. Tussen Knokke-Heist en De Panne wacht maar liefst 67 kilometer zandstrand op je, en in deze tijd van het jaar is het er lekker rustig. Een van de leuke dingen van de Belgische badplaatsen is dat ze allemaal een andere sfeer hebben. Blankenberge is een echte gezinsbadplaats, met een mooie oude vissershaven en gezellige winkelstraten. Bredene is rustiger, meer iets voor liefhebbers van duinen, natuur en rust. De Panne, de zuidelijkste badplaats aan de Belgische kust, kan zich beroemen op het breedste strand en het attractiepark Plopsaland. Knokke-Heist is de meest luxe badplaats. Behalve 12 kilometer aan strand, vind je hier een scala aan winkels, restaurants, kunstgalerijen en musea.

kinderen zoeken paddenstoelen
kinderen zoeken paddenstoelen

Een andere topper voor de herfstvakantie in de Duitse Eifel, op zo’n drieënhalf uur rijden vanaf Amsterdam. Dit bosrijke oude vulkaangebied is op z’n mooist in de herfstmaanden. Een heerlijke, rustgevende plek om te wandelen of te fietsen, om paddenstoelen te zoeken of spectaculaire mountainbiketochten te maken. De natuur wordt hier doorkruist door een uitgebreid netwerk aan goed bewijzerde wandelpaden en ook in het naseizoen kunnen sportievelingen hun hart ophalen aan wildwateractiviteiten als kajakken en raften. Een bezoekje waard zijn ook de schilderachtige stadjes en dorpjes. Vooral Monschau is een plaatje, met zijn vele historische huizen en kerken.

Herfstvakantie naar de zon

Puerto de Santiago, Tenerife
Puerto de Santiago, Tenerife

Wil je toch liever de zomer nog een weekje laten duren, dan vind je bij Belvilla een uitgebreide keus aan huizen op vakantieparken in alle Europese zonbestemmingen. De Portugese Algarve, de Griekse eilanden, Zuid-Spanje en Mallorca zijn een paar van de vakantiestreken waar de gemiddelde temperatuur in oktober 20°C of hoger is. Het zekerst van zon en warmte ben je op de Canarische Eilanden, waar je gemiddeld nog 25°C mag verwachten. Behalve mooi weer vind je hier ook een unieke natuur en tal van bijzondere gezinsactiviteiten. Kijk voor inspiratie, maar eens bij 7x de mooiste plaatsen op Tenerife.

Naar Blog overzicht