Met zoveel stranden, kunststeden, Unesco-sites en prachtige plekjes is het moeilijk om ons te beperken tot slechts tien niet te missen plekken tijdens een vakantie in Puglia. Hieronder vind je onze absolute top 10 plaatsen die je tijdens je vakantie in Puglia absoluut moet bezoeken!

1. Castel del Monte – Werelderfgoed in Andria

Castel del Monte Puglia

Castel del Monte is een van de meest mysterieuze plekken in Italië en absoluut een plek in Puglia die een bezoek waard is. Het kasteel, gebouwd rond 1240 door Federico II, ligt op de top van een geïsoleerde heuvel in Andria, met uitzicht op de Murgia-vallei aan de ene kant en met een geweldig uitzicht op de Adriatische Zee aan de andere kant.

Het wordt gekenmerkt door een ongewone achthoekige vorm met achthoekige torens op elke hoek. In 1996 nam UNESCO Castel del Monte op op hun Werelderfgoedlijst vanwege zijn uitzonderlijke universele waarde, zowel de architecturale schoonheid en de mysterie dat het nog steeds omringt.

2. Bari – De oude stad

Bari stad Puglia

Bari, de hoofdstad van Puglia, is een bruisende, bekende haven- en universiteitsstad. De stad ligt aan de Adriatische Zee en heeft geweldige architectuur, prachtige kerken, een mooie boulevard en een zeer interessant historisch centrum met smalle, kronkelende straatjes en een kasteel aan de ene kant. Het is ook een bestemming buiten de gebaande paden met spectaculaire juweeltjes.

Ook kun je in Bari genieten van een heerlijk dagje aan het strand. De zuidkust is bezaaid met talloze baaien, elk met prachtige stranden, sfeervolle badplaatsen en oogverblindend blauw water. Velen beschouwen het als de mooiste kustlijn van Italië en na je bezoek zul je precies begrijpen waarom!

3. Alberobello – De Trulli stad

Alberobello huizen Italië

Alberobello, ook bekend als de Trulli-stad, werd in 1996 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Het is een uitzonderlijk voorbeeld van een vorm van bouwconstructie die is afgeleid van prehistorische technieken.

Een “Trullo” is een klein kalkstenen huis, de kalkstenen keien zijn verzameld uit de omgeving en het opvallendste is het kegelvormige dak. De Trulli zijn typisch voor Alberobello, maar je kunt ook enkele geweldige voorbeelden vinden in Locorotondo, Martina Franca, Cisternino en Fasano.

4. Ostuni – De witte stad

Ostuni witte straat

Ostuni is een unieke stad de witgekalkte verdedigingsmuren en huizen in de oude stad met veel kronkelende straatjes, trappen en prachtig versierde, kleurrijke raamkozijnen doen je denken dat je ergens in Griekenland bent.

Hoewel Ostuni een van de belangrijkste attracties in Puglia is, is het minder bekend dan Polignano a Mare of Alberobello, beroemd om zijn kegelvormige Truli-huizen. De hele regio Puglia is minder populair, dan bijvoorbeeld Toscane, maar het is zeker een bezoek waard, dus neem het op in je reisroute naar Italië.

5. Bezoek Gallipoli – De badplaats van Salento

Gallipoli Italië

Gallipoli is een badplaats aan de kust van Salento en is verdeeld in twee gebieden: de oude stad, gelegen op een kalkstenen eiland, en het nieuwe dorp, verbonden met het eiland door een brug.

In het oude gedeelte van de stad kun je de Fontana Greca zien, een monument uit de Renaissance, de kathedraal van Sant’Agata, een van de grootste voorbeelden van barok in Salento, de kerk van Santa Maria della Purità met een prachtige majolicavloer. Ten slotte bewonder je het kasteel van Gallipoli, een verdedigingsbolwerk dat behoort tot de oude stad, samen met de Torre del Rivellino.

6. De kust Polignano – Klifduik paradijs

Polignano a mare Italië

Polignano is over de hele wereld beroemd om drie dingen. Allereerst is er, zoals hierboven gesuggereerd, klifduiken. In de afgelopen jaren heeft de stad de Red Bull-duikwedstrijd georganiseerd, die in 2010 een menigte van 45.000 mensen trok! Ten tweede is er het voortreffelijke ijs, dat je echt niet mag missen op een hete zomeravond. Het derde en mogelijk meest bekende exportproduct van Polignano a Mare is echter de grote Domenico Modugno, die talloze klassieke liedjes schreef en zong, waaronder de enorme internationale hit Volare (oorspronkelijk getiteld Nel Blu Dipinto di Blu)!

De lokale bevolking is ongelooflijk trots op hun favoriete zoon en terecht. Als je door de straten dwaalt die zo’n prachtig lied inspireerden, zou je merken dat je onwillekeurig zingt of fluit: “Volare, oh, oh … Zingen, oh, oh, oh, oh … In het blauw geverfde blauw. .. blij om daar te zijn … “.

7. Otranto – Meest charmante stad van Puglia

Otranto strand Italië

Het charmante en historische stadje Otranto, gelegen aan de Adriatische Zee op het zonnige schiereiland Salento, is een doolhof van geplaveide straatjes, prachtige vergezichten en oude vestingwerken. Veel mensen vinden dit de meest charmante stad in de omgeving van Puglia.

De prachtige Romaanse kathedraal (Santa Maria Annunziata), die dateert uit 1088 en beschikt over uitgebreide 12e-eeuwse vloermozaïeken, is een ander hoogtepunt dat je niet mag missen.

8. Lecce – De parel van het schiereiland Salento

Lecce plein Italië

Deze ongelooflijk charmante stad, vaak bestempeld als het “Florence van het zuiden”, is een van de plekken die je gezien moet hebben in Puglia. Door de vele barokke monumenten die hier te vinden zijn, is Lecce ook vooral bekend als barokke stad. Het heeft een prachtig historisch centrum, talrijke kerken en pleinen, zoals St. Mary of Providence, het prachtige Addolorata-plein en de Basiliek van het Sint-Kruis.

Een van de meest opvallende aspecten van Lecce is de Lecce-steen (of pietra leccese) die is gebruikt om gebouwen van de oude stad te bouwen. Verder is Lecce zeker een plek om te genieten van een aantal heerlijke typische gerechten, zoals de “rustico leccese”.

9. Bezoek de Tremiti eilanden – Duikparadijs

tremiti eilanden Italië

San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio en Pianosa zijn de vijf kleine eilanden die deel uitmaken van de Tremitis. Het is een kleine archipel van zeldzame schoonheid in de Adriatische Zee en een bekende toeristische bestemming vanwege de heldere zee en de schoonheid zowel boven als onder water.

De eilanden zijn een zeer populaire duikbestemming vanwege de vele baaien en onderwatergrotten in de wateren van de archipel. Het toeristenseizoen op de Tremiti-eilanden loopt van mei tot oktober, hoewel een handvol hotels en restaurants het hele jaar door geopend zijn.

10. De grotten van Monopoli en Castellana

grotten van Castellana Italië

Monopoli is een kleine stad in Apulië waarvan de historische en natuurlijke schoonheid altijd de harten van reizigers weet te veroveren. De oude stad heeft 19 middeleeuwse kerken en talloze geplaveide steegjes. Bovendien, op slechts een paar kilometer van Monopoli, op een locatie met verbazingwekkende geologische kenmerken, vind je de prachtige rotsformaties en unieke stalactieten van Castellana Grotte.

De “Grotte di Castellana” begon zich ongeveer 90 miljoen jaar geleden te vormen en het is een van de belangrijkste attracties van Puglia en een natuurlijk erfgoed van onschatbare waarde voor Italië.

Naar Blog overzicht