Het is het grootste muziekevent in Europa: in mei vindt het songfestival plaats in Turijn, Italië. Tijdens de grote finale treden vijfentwintig landen op en strijden ze om de punten van de jury en het internationale publiek. Het event van dichtbij meemaken, is dé ultieme droom van heel wat fans. Wij dokterden uit hoeveel een weekend Turijn met ticket voor de finaleshow kost. En hoeveel je neertelt voor een week Turijn met toegang tot alle songfestivalrondes. Daarbij hielden we rekening met alle reis-, verblijfs- en ticketkosten en uitgaven voor andere activiteiten en maaltijden verbonden aan de verblijfsperiode.

Alle reislustige fans die voor een weekend Turijn kiezen, betalen minstens € 217 voor een retourticket met de trein. Wie het vliegtuig neemt, rekent daarvoor op € 183. Wie met het openbaar vervoer Turijn doorkruist, legt € 10 op voor een 72-uursticket. 

Natuurlijk neemt de aankoop van het ticket voor de grote finale de grootste hap uit het budget: momenteel bieden de gewoonlijke verkoopkanalen tickets aan die tot wel € 1.760 kosten. Gemiddeld leg je voor de show € 1.131 per persoon neer.

Als stad met maar liefst 890.000 inwoners heeft Turijn heel wat accommodaties in de aanbieding. Voor twee overnachtingen in een hotel of vakantiewoning betaal je gemiddeld € 1.073,88. Wie zaterdag voor de finale van 21 uur of zondagmorgen wat tijd vindt, verkent de mooiste hoeken van Turijn. De prachtige stad bevindt zich tussen de bergen van Piëmont. Toegangstickets voor de twintig populairste bezienswaardigheden in de Noord-Italiaanse metropool kosten gemiddeld € 6,85. Zeven topattracties zijn gratis toegankelijk.

Italië, het land van pizza en pasta, valt in de smaak bij heel wat foodies. Turijn legt je smaakpapillen dan ook zalig in de watten: prijzen variëren van € 3 voor een pizza marinaratot € 38 voor een bord Orecchia Di Elefante. Dat is een traditioneel gerecht met gepaneerde kotelet en groenten. In Turijn vind je maar liefst dertig restaurants die zichzelf omschrijven als LGBTQI+ friendly.

Wanneer ze met de trein reizen, betalen fans in totaal € 2.530,35 voor een citytrip naar Turijn met bezoek aan de finale van het songfestival. En € 2.496,35 wanneer ze daarvoor het vliegtuig nemen. 

In deze tabel vind je alle kosten waarmee je rekening moet houden voor een weekend Turijn met ticket voor de grote finale: 

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(e){if(void 0!==e.data[“datawrapper-height”]){var t=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var a in e.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<t.length;r++){if(t[r].contentWindow===e.source)t[r].style.height=e.data["datawrapper-height"][a]+"px"}}}))}();

De eerste ronde van het beroemde songfestival vindt plaats op dinsdag. Superfans kunnen dus al op maandag aankomen in Turijn en zo alle voorrondes meepikken. Reiskosten bedragen gemiddeld € 376 voor een retourticket met het vliegtuig en € 134,98 met de trein. Een stadspas voor het openbaar vervoer kost € 17,50 per week. Wie in plaats daarvan € 88 neertelt voor de stadspas ontvangt daarbovenop korting op verschillende bezienswaardigheden in de stad. Een week smullen in de Turijnse restaurants voegt zo’n € 213,79  toe aan je individuele rekening. Een bezoekje aan de twintig populairste attracties is goed voor € 137. Wie zeven nachten in een hotel of vakantiewoning verblijft, telt daar zo’n € 2.622,48 voor neer.

Ook voor wie een week in Turijn spendeert, gaan de meeste uitgaven naar de officiële festiviteiten: fans betalen momenteel gemiddeld € 6.068,90 aan tickets voor alle negen rondes (selectierondes en finale inbegrepen). Wie met het vliegtuig naar Turijn afzakt, betaalt dus zo’n € 9.435,67 om er een week te verblijven en van het Eurovisiesongfestival te genieten. 

Alle kosten voor de volledige songfestivalweek vind je in dit handige overzicht: 

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(e){if(void 0!==e.data[“datawrapper-height”]){var t=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var a in e.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<t.length;r++){if(t[r].contentWindow===e.source)t[r].style.height=e.data["datawrapper-height"][a]+"px"}}}))}();
Naar Blog overzicht