Het landschap van Nationaal Park Eifel is op zijn zachtst gezegd dramatisch. Dit ongetemde stuk wildernis is door de eeuwen heen gevormd door vulkanische activiteit. Het park belooft dichte bossen, kristalheldere meren, glooiende heuvels, eindeloze wandelpaden en pittoreske historische stadjes. Kortom, het heeft voor ieder wat wils.

1. Wandelen

Wandelen de Eifel Duitsland

Het verassend afwisselende landschap van het Nationaal Park Eifel is een paradijs voor wandelaars. Veel wandelpaden van uiteenlopende moeilijkheidsgraad en lengte kronkelen door dit park, elk met unieke uitzichten. Onderweg kom je verschillende landschappen tegen, hierbij kun je denken aan: imposante heuvels, watervallen, kristalheldere meren, uitgedoofde vulkanen, pittoreske stadjes, en sprookjesachtige kastelen. Door het ruime aanbod aan wandelingen kun je zelf kiezen welk type landschap je graag wilt doorkruisen.

Het Nationaal Park heeft in totaal 240 kilometer aan wandelpaden en deze zijn 365 dagen per jaar geopend. Alle paden zijn gemarkeerd met houten wegwijzers en de routes zijn te zien op de welkomstborden bij de ingangen van het National Park.

2. Bezoek het Kasteel Eltz

Kasteel Eltz in de Eifel

Als er één kasteel in Duitsland iconisch genoemd kan worden, dan is het Burg Eltz. Dit schitterende kasteel in de buurt van de stad Cochem lijkt rechtstreeks uit een Disneyfilm te zijn geplukt. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen naar het kasteel. De omgeving is prachtig voor een wandeling, maar het kasteel zelf is zeker het hoogtepunt! Je kunt ook het interieur van het kasteel bezoeken (in de zomer). Het kasteel is dagelijks geopend van 09:30 uur tot 17:30 uur. Als je een rondleiding door het kasteel wilt, moet je entree betalen: een kaartje kost EUR 11,- per persoon.

3. Rij de Vulkaanroute

de Duitste vulkaanroute

De Duitse Vulkaanroute, die zich uitstrekt van de rivier de Rijn tot het Eifelgebergte, tussen de steden Bonn en Trier, is immens populair. Deze 280 kilometer lange route verbindt maar liefst 39 plekken van geologische, natuurlijke en culturele betekenis. Een autorondreis of wandeling zal je versteld doen staan na iedere bocht – kratermeren, uitgedoofde vulkanen, steengroeven, watervallen, geisers en nog veel meer.

Een echte aanrader is om een stop te maken bij de Lava Dome en de Lavakeller in Mendig. Hier kom je alles te weten over vulkaniteit in de Oost-Eifel. Vooral kinderen, maar ook volwassenen kunnen vulkanische activiteit met al hun zintuigen beleven in Mendig, een klein stadje in de Eifel. In de tentoonstelling ‘Im Land der Vulkane’ is een krachtige multimedia-vulkaanuitbarsting te zien die de grond doet schudden. Dichterbij een ‘actieve’ vulkaan kom je nooit zonder enig gevaar.

4. Verken Monschau

Monschau Duitsland

Monschau is de afgelopen 300 jaar vrijwel niet veranderd. De charmante historische oude stad, smalle steegjes, oude vestingwerken en de schattige vakwerkhuizen trekken jaarlijkse veel toeristen. Het museum Rotes Haus en het 13e-eeuwse kasteel van Monschau zijn de bekendste bezienswaardigheden in Monschau.

Kaffee und Kuchen (koffie en cake) is een nationaal tijdverdrijf in heel Duitsland, en Monschau is gezegend met de schilderachtige cafés en terrasjes waar je naar het geluid van de rivier kunt luisteren en kunt genieten van al het moois om je heen. Probeer de regionale biertjes als Bitburger en Kölsch. En verlaat de stad ook niet voordat je de beroemde mosterd van Monschau hebt geproefd!

5. Bezoek de Dreimühlen waterval

Dreimühlen waterval Duitsland

De Dreimühlen Waterval ligt op 50 minuten rijden van Hellenthal, nabij Nationaal Park Eifel. Het is een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Na een stevige wandeling naar de waterval loop je vast een beetje hongerig terug naar de historische watermolen in Birgel. Traditionele gerechten zoals de tavernepan of de molensnacks worden hier geserveerd in de gezellige eetzaal – de ideale manier om een actieve dag af te sluiten.

6. Cruisen op de Rursee

Bird’s eye view over beautiful landscape with a lake and green forest from above taken by a drone

Vanaf de rivier leer je het prachtige Nationaal Park Eifel van een andere kant kennen. Rur Lake Shipping Company neemt je graag mee op een geruisloze elektrische boot tijdens een van de cruises, die varen van van april tot oktober. Je kunt ervoor kiezen om over het Obersee Reservoir te varen, van Einruhr naar Rurberg en verder naar de Urftsee-dam; of je kunt genieten van het ongerepte landschap tussen de aanlegsteiger in Heimbach-Schwammenauel en Rurberg. Maar je kunt hier niet alleen cruisen, deze plek heeft veel meer te bieden.

Met zijn fietspaden langs de oevers en vele wandelpaden biedt de Rursee natuurliefhebbers verschillende manieren om te genieten van een actief dagje uit. Of je nu alleen op pad gaat of met een boswachter-gids een tocht door de omgeving maakt, hier is voor ieder wat wils.

7. Ontspannen in Bad Münstereifel

Bad Münsterfeifel Duitsland

Bad Münstereifel is een historisch kuuroord dat bijna volledig omgeven is door goed onderhouden 13e-eeuwse vestingwerken. De favoriete vakantiebesteding in deze stad bestaat uit wandelen langs de stadsmuren, het verkennen van de prachtige gebouwen en winkelen in de historische City Outlet. Technologieliefhebbers mogen de Radioteleskop Effelsberg niet missen, de op één na grootste volledig bestuurbare radiotelescoop ter wereld. En cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Theater1 en in musea als het Swan Pharmacy Museum, het Hürten Museum in het 850 jaar oude Romaanse huis of het Handloom Museum in Rupperath. Andere attracties zijn de galerieën, kunstenaarshofjes en tal van culturele evenementen.

Naar Blog overzicht