Vakantiehuis Cornwall

Alle vakantiehuizen in Cornwall

Uw huis verhuren

Aanmelden

Cornwall

Cornwall: een paradijs voor liefhebbers van de kust

Het uiterste zuidwesten van Engeland vormt een langgerekt landpunt die aan alle kanten door de zee wordt omringd. Het landschap is hier zeer divers, relatief ongerept en soms uitermate ruig. Het bijzonder zachte zeeklimaat zorgt voor winters, waarin de temperatuur bijna nooit onder het vriespunt komt. Daardoor groeien hier subtropische palmen en andere exotische planten. Het Engelse Cornwall is een toeristisch interessante streek. U vindt er prachtige kusten met kliffen en baaien en leuke kustplaatsjes. Meerdere mooie natuurgebieden worden beheerd door de National Trust en het gehele graafschap is een prachtig wandel- en fietsgebied. Verspreid door Cornwall liggen leuke steden en verschillende plaatsen die vanuit historisch oogpunt interessant zijn. Prehistorische herinneringen, kastelen en forten, industrieel erfgoed, musea en prachtige tuinen maken een verblijf in Cornwall ook in dat opzicht zeker de moeite waard!

Cornwall ligt op nog geen 500 kilometer rijden afstand van Utrecht. U bereikt uw vakantiehuis in Cornwall met uw eigen auto, door vanuit Duinkerken over te varen naar Dover. Deze overtocht duurt een kleine twee uur. U kunt ook met het vliegtuig op vakantie in Cornwall, dankzij de internationale luchthaven Newquay Cornwall. Deze luchthaven is in de zomer rechtstreeks te bereiken vanuit Düsseldorf. U kunt natuurlijk ook vliegen op Londen of een andere Engelse luchthaven en vervolgens een auto huren.

Een vakantiehuis in Cornwall aan de kust

Omdat de zuidwestpunt van Engeland aan alle kanten door de zee omringd wordt, liggen bijna alle vakantiehuizen in Cornwall dicht bij de kust. De kusten zijn erg gevarieerd: rotspartijen en kliffen wisselen azuurblauwe baaien met witte zandstrandjes af. De vriendelijke zuidelijke kustlijn doet mediterraan aan, terwijl de ruige noordkust een meer Atlantisch karakter heeft. Hier is de kracht van de oceaan die op de kust beukt goed te merken.

Overal langs de kust liggen verschillende leuke plaatsjes en enkele wat grotere steden. De kuststad Falmouth in het zuiden van Cornwall ligt aan het estuarium van de monding van rivier de Fal. De stad heeft een maritiem museum en een kunstmuseum en in de buurt liggen de bijzondere tuinen Trebah Garden en Glendurgan Garden. Ook vindt u hier de historische forten Pendennis Castle en St. Mawes Castle, pal aan de kust. Iets verder naar het westen ligt op een rots in zee bij Marazion St. Michael's Mount met een kerk, een kasteel en tuinen. Bij eb loopt u zo naar het eilandje toe. Vanuit het vlakbij gelegen levendige kuststadje Penzance kunt u een boottocht maken naar de Isles of Scilly die ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten buiten de kust liggen. Dit is een groep van meer dan 100 eilandjes, waarvan er vijf bewoond zijn. Nog verder naar het westen ligt het oude vissersdorpje Mousehole. Kleine smalle straatjes, mooie huizen, een haven en een baai zorgen voor een pittoreske aanblik. Het meest zuidelijke puntje van Engeland is Lizard Peninsula, met prachtige kliffen. Het uiterste punt van Cornwall is Land's End, hetgeen letterlijk het einde van het land betekent. Een bezoekje aan het Visitors Centre is zeker de moeite waard.

De National Trust draagt zorg voor historische en natuurlijke monumenten en beschermt zo het Engelse erfgoed. Grote delen van de noordelijke kust worden door de National Trust beheerd. Hier liggen onder andere de natuurparken St. Agnes Heritage Coast, Trevose Head Heritage Coast en Hartland Cornwall Heritage Coast. Newquay is erg populair bij surfers: volgens velen is Newquay de beste surfspot van het gehele Verenigd Koninkrijk. Maar niet alleen surfers komen hier graag: de badplaats heeft maar liefst negen prachtige stranden en een rijk uitgaansleven. Ook het iets meer naar het noordoosten gelegen Port Isaac is een heerlijke kustplaats om te verblijven in een appartement of bungalow in Cornwall. Vlakbij dit prachtige vissersdorpje dat overigens ook graag door surfers bezocht wordt, ligt de romantische ruïne van Tintagel Castle. Volgens de legende is deze kaap de plek waar ooit het kasteel van koning Arthur stond.

Een vakantie in Cornwall in het binnenland

Niet alleen langs de kust, maar ook in het binnenland is de natuur uitnodigend voor wandelaars en fietsers en bovendien liggen hier leuke plaatsen om te verblijven of te bezoeken. Truro, de hoofdstad van Cornwall ligt aan maar liefst twee rivieren, op slechts enkele kilometers afstand van zowel de noord- als de zuidkust. Het historische Truro is van oorsprong een handelsstad en speelde ooit een belangrijke rol in de verwerking van tin. In de stad zijn de gotische Truro Cathedral en het Royal Cornwall Museum de moeite waard. Net buiten de stad ligt Trelissick Garden. Omdat Truro op slechts enkele kilometers van de noordkust en van de zuidkust ligt, vormt deze plaats een prima uitvalsbasis voor wandeltochten in beide kustgebieden. Niet alleen het natuurreservaat Roseland Heritage Coast ten zuiden van de stad, maar ook het ruige Bodmin Moore wat verder naar het noordoosten vormen prachtige natuurgebieden.

Alle vakantiehuizen in Cornwall