Waarom maken we juist op vakantie zo vaak ruzie met onze partner? We hebben eerst eens gekeken wat de ruziemakers er zelf van zeggen. Er zijn verschillende forums waarop deze vraag wordt gesteld.

Een paar antwoorden:

‘Teveel verwachtingen… van de reis, van elkaar.’

‘Omdat mijn partner denkt dat de vakantie een goede tijd is om een probleem uit het verleden uit te praten.’

‘Stellen maken nu eenmaal ruzie over alles, van een slecht reisbureau tot te weinig zout in de soep.’

‘Winkelen.’

‘Omdat mijn man naar andere vrouwen kijkt op het strand.’

‘Het is een chemische reactie die ontstaat wanneer de maaltijd wordt overgeslagen of uitgesteld tijdens het reizen. Hongerige mensen creëren een negatieve omgeving.’

Wat zeggen de statistieken

‘Waarom maken mensen ruzie op vakantie?’ vragen ook wetenschappers zich af. Er zijn allerlei onderzoeken naar gedaan, ondermeer door een grote internationale autoverhuurder, die deze vraag stelde aan 2.000 vakantiegangers. Een van de conclusies uit het onderzoek is dat 40% van de mensen minstens één keer per dag ruzie maakt met hun partner tijdens de vakantie.

Waarover dan wel? Dit zijn volgens het onderzoek de voornaamste aanleidingen voor vakantieruzies:

  • Te veel tijd samen doorbrengen: 18%
  • Te veel geld uitgeven: 17%
  • Dronken worden: 17%
  • Beslissen over eten en drinken: 16%
  • Druk om alles te organiseren: 14%
  • Overige: 18%

In feite komen alle ruzies voort uit de eerste reden. Op vakantie ben je op elkaar aangewezen. Méér dan anders ben je getuige van elkaars onvolmaaktheden. Zo valt het je bijvoorbeeld op dat je partner wel erg geïnteresseerd is in andere dames in bikini op het strand.

Zij: ‘Wat zit je toch de hele tijd te draaien.’

Hij: ‘Stijve nek.’

Zij: ‘Ach, wat vervelend voor je.’

En met een paar woorden is de basis gelegd voor een knallende ruzie.

twee vrouwen in bikini in de zee

Je kunt op vakantie niet zo eenvoudig aan elkaar ontsnappen en je moet soms je eigen plannen opofferen aan de interesses van je partner. Tot een compromis komen lukt niet altijd, en er is weinig nodig om de discussie te laten exploderen.

Hij: ‘Maar het is de beroemdste Etruskische necropolis ter wereld!’

Zij: ‘Je denkt toch niet dat ik in deze temperaturen naar een hoop stenen ga staan gapen.’

Dat dronkenschap wordt genoemd, ligt ook voor de hand. ‘Ach wat, het is vakantie,’ is een goed argument om meer te drinken dan gewoonlijk. Hoeven we verder niets over te zeggen.

De onderzoekers hebben ook gekeken welk type vakantie de meeste ruzies oplevert. Niet verwonderlijk zijn dat autovakanties. Na anderhalf uur stilstaan op de Parijse Périphérique op weg naar jullie vakantiehuis in Italië, heb je het helemaal gehad en moet je ergernis een uitweg vinden.

Zij: ‘Dat was een stoeprand, schat.’

Hij: ‘Als je niets intelligenters te melden hebt, kun je beter je mond houden.’

paar maakt ruzie in auto

De verrassende nummer 2 onder de risico-vakantietypen is de standvakantie. Dat moet toch juist de meest relaxte vorm van vakantie zijn, zou je zeggen. Misschien hebben die dames in bikini er wat mee te maken…

Wat zeggen de psychologen?

Stressvolle situaties, te hoge verwachtingen, tegengestelde interesses en een constante nabijheid worden ook door psychologen gezien als de ‘triggers’ voor vakantieruzies. En zoals psychologen nu eenmaal gewoon zijn, komen ze met uiteenlopende oplossingen om ruziemaken op vakantie te vermijden. Behalve algemene adviezen over hoe we met elkaar om moeten gaan, vonden we bij deze experts ook een aantal praktische tips.

Ga niet op vakantie met het idee dat alles geweldig gaat worden. En dat je móét genieten. Er zullen zeker dingen grandioos fout gaan. Probeer er de humor en de voordelen van in te zien. Door te verdwalen tijdens een wandeling, kom je misschien op de mooiste plekken…

Onrealistische verwachtingen en stressvolle situaties kun je deels voorkomen door jezelf vooraf grondig te informeren over je vakantiebestemming en de accommodatie. Maak geen aannames. Bekijk websites en lees recensies voordat je van huis gaat.

koppel checkt Tripadvisor op mobiel

Zorg voor voldoende levensruimte, is een ander advies. Uit experimenten met ratten blijkt dat knaagdieren die opeengepakt zitten in kleine ruimtes zich agressiever gaan gedragen. En mensen zijn in dit opzicht niet zoveel anders. Net als thuis, heb je soms behoefte om even helemaal ‘op jezelf’ te zijn. In een hotelkamer is dit niet mogelijk. De praktische oplossing waar een psycholoog mee aankomt, is een vakantiewoning boeken in plaats van een hotel. Zo bieden de vakantieparken in Nederland bijvoorbeeld veel ruimte en luxe om op een ontspannen manier te genieten van je vakantie samen.

Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt, staat ook hoog op de lijst van aanbevelingen. Met als bijkomend argument: ‘Je zult je de volgende dag ook te beroerd voelen om de leuke dingen te doen die je hebt georganiseerd.’

Zet je telefoons uit, is een andere simpele aanrader. Een vakantie is een kostbaar stukje ‘quality time’ om samen met je partner of je gezin door te brengen. Spreek af op welke tijdstippen je e-mails en sms’jes checkt en houd je voor de rest met elkaar bezig in plaats van met het het scherm van je telefoon of laptop. In een van de equêtes die wijzelf regelmatig onder onze klanten houden, vroegen we wat ze doen om te voorkomen dat de familie de hele dag online is. Maar liefst 48,45% antwoordde: ‘Ze meenemen op een wandeling in de natuur.’

En moet je vakantieruzies eigenlijk wel proberen te vermijden? Psychologen onderscheiden constructieve ruzies en schadelijke ruzies. Vakantie is een mooie gelegenheid voor de eerste soort. Een van de uitspraken die we tegenkwamen: ‘Door eerst je ergernissen te spuien, komt er ruimte vrij om oplossingen te zoeken. De eerste week zal misschien minder gezellig zijn, maar daarna is er weer tijd om naar elkaar toe te groeien. Omdat de lucht geklaard is, ben je beter in staat om te ontspannen en volop van je welverdiende vakantie te verdienen.’

Hoe maak je het weer goed?

Je wilt je vakantie niet laten verpesten door een langdurig doorsudderende ruzie. Zwijgen en mokken in je mooie vakantiehuis aan de Côte d’Azur in Frankrijk… dan had je beter thuis kunnen blijven. Maar hoe herstel je de relatie en de prettige sfeer?

Ook hier geven de experts tips voor, misschien komen ze je ooit nog eens van pas. Het eerste advies: blijf jezelf. Ga je niet verontschuldigen voor wat je gezegd hebt als je het niet meent. Wel voor hoe je het gezegd hebt, voor de ruzie en je kwaadheid.

Wie zich vastbijt, zit vast. Ga je argumenten niet herhalen, het gaat nu om andere dingen. Je enige motief is om de relatie weer goed te maken en samen gelukkig te zijn.

Koel af voordat je weer toenadering zoekt. Maak een wandeling of neem een duik in zee. Sportieve inspanning geeft je een goed gevoel over jezelf en dat maakt ook je ergernis over anderen een stuk minder. Ook je partner heeft ruimte nodig. Wanneer hij of zij aangeeft nu geen zin te hebben om te praten, geef die ruimte dan.

Als je weer zover bent dat je tegen elkaar kunt praten in plaats van schreeuwen, kun je samen naar een manier zoeken om het probleem in de toekomst beter aan te pakken. Focus niet op de ruzie maar op het onderliggend probleem. En luister echt naar je partner.

paar knuffels en zonsondergang kijken op vakantie

En wat zeggen wij? Geniet van een fantastische vakantie samen! Een beetje ruzie hoort erbij, maar maak het snel weer goed.

Naar Blog overzicht