1 januari 2023 is een belangrijke dag voor Kroatië. Op deze datum wordt Kroatië het 27e land van het Schengengebied en maakt het de overstap van de kuna naar de euro. Twee veranderingen die vooral voor de Kroaten zelf gevolgen hebben, maar wat ga je ervan merken als je het komende seizoen op vakantie gaat naar Kroatië?

Geen paspoortcontrole meer aan de grens

Het Schengengebied is een samenwerking van Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren. Elke EU-burger kan zonder speciale formaliteiten in elk EU-land reizen, werken en wonen. Voor vakantiegangers betekent in feite niet meer dan dat je je paspoort niet hoeft te laten zien als je een grens over gaat. Dit geldt overigens alleen voor grensoverschrijdingen, eenmaal in het buitenland kun je in allerlei situaties terechtkomen waarin een geldig legitimatiebewijs noodzakelijk is.

Prijsveranderingen na de invoering van de euro

10 jaar na toetreding tot de EU, maakt Kroatië op 1 januari 2023 officieel de overstap van de kuna naar de euro. De eerste twee weken na de invoering van de euro zullen prijzen in winkels zowel in kuna’s als in euro’s worden getoond. Er kan dan nog met beide valuta worden betaald, maar er worden alleen euro’s als wisselgeld gegeven. Na deze twee weken kan er niet meer met kuna’s worden betaald.

Over de gevolgen voor de prijzen zijn de meningen verdeeld. De meeste Kroaten staan positief tegenover de komst van de euro, maar er zijn zorgen dat alles duurder gaat worden. Deze angst is niet ongegrond, aangezien de lonen in Kroatië laag zijn en de kosten van levensonderhoud relatief hoog. Economen met een positieve kijk op de situatie verwachten dat, net als in veel andere eurolanden het geval was, de lonen aanzienlijk meer zullen stijgen dan de prijzen. Als voorbeeld geven ze landen als Slovenië, waar de lonen met 48% zijn gestegen en de prijzen met 26%, en Letland, waar de lonen met 67% zijn gestegen en de prijzen met 10%, sinds de invoering van de euro. Economen met een minder rooskleurige kijk op de situatie hadden liever nog een jaar of 10 gewacht met de invoering van de euro. Hun redenering is dat de euro alleen gunstig is voor sterke EU-landen.

Voor vakantiegangers zijn deze makro-economische gevolgen minder relevant. Uit ervaringen van andere lidstaten die in het verleden zijn overgegaan op de euro blijkt dat de grootste prijsstijgingen in de horecasector te verwachten zijn, meer bepaald in restaurants en cafés. In Nederland bijvoorbeeld stegen de restaurantprijzen met 3,5 procent na de invoering van de euro. Maar ook op dit gebied verschilt de situatie van land tot land. In Slowakije stegen de prijzen van voedsel en niet-alcoholische dranken het meest, terwijl buurland Slovenië hogere prijzen noteerde in restaurants en cafés, schoenen en huishoudelijke apparaten. Reken erop dat je vakantie in Kroatië in 2023 iets – maar zeker niet veel – duurder uit zal komen dan voor de invoering van de euro.

Wat niet verandert

Ook als Schengenland en euroland blijft Kroatië een relatief goedkope vakantiebestemming, met een heerlijk klimaat, gouden stranden en boeiende historische steden. Daarom vind je op de Belvillablog een flink aantal artikelen met

tips en inspiratie voor een vakantie in Kroatië.

Naar Blog overzicht