Andalusië is een autonome gemeenschap en historische regio in het zuiden van Spanje. Andalusië omvat de provincies Huelva, Cádiz, Sevilla, Málaga, Córdoba, Jaén, Granada en Almería en heeft een kustgebied aan zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee. Het klimaat is mediterraan, met milde winters en droge, hete, zonnige zomers. Dit maakt van deze regio een geweldige bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar de zon, maar april, mei, eind september en oktober hebben meestal aangenamere en koelere temperaturen.

Je zou gemakkelijk 10 of 14 dagen kunnen besteden aan het verkennen van de regio, en dit maakt dit gebied perfect geschikt voor een roadtrip. Vanwege het geweldige wegennet in Spanje is met de auto rondreizen ook helemaal niet moeilijk. De regio in het zuiden van Spanje heeft ongelooflijk mooie natuurlijke landschappen, prachtige dorpen en 1000 km zonovergoten kustlijn, en het verkennen van de zuidpunt van het Iberisch schiereiland zal zeker een onvergetelijke ervaring zijn. Waar je ook plant om je roadtrip te starten of eindigen, dit zijn de 6 plaatsen die je op je lijstje moet zetten.

Het Alhambra in Granada

Alhambra in Granada

Het Alhambra is een paleis- en fortcomplex gelegen in Granada en stamt uit de 13e en 14e eeuw. Het is een van de beroemdste monumenten van de islamitische architectuur en een van de best bewaarde paleizen van de historische islamitische wereld. Als fort staat het Alhambra op de heuvel van de Sabika, het hoogste punt van de stad Granada, omdat het een strategische plek was om de stad te verdedigen en te observeren. De door UNESCO beschermde structuur van het Alahambra is vrij groot en er is veel te zien in en rond het fort en de paleizen, dus je kunt er gemakkelijk een hele middag doorbrengen.

De kalkstenen rotsformatie van Ronda

kalkstenen rotsformatie van Ronda
Kalkstenen rotsformatie van Ronda

Ronda is een historische stad met een dramatische geschiedenis die ook bekend staat als de geboorteplaats van het stierenvechten. Maar zelfs als je niet van stierenvechten houdt, is het nog altijd de moeite waard om dit kleine witte stadje te bezichtigen. Ronda ligt op een afgrond van wat overblijft van een oude kalkstenen rotsformatie die in tweeën werd uitgehouwen door de Rio Guadalevín, een kloof van meer dan 100 meter diep. Het stadje Ronda is erg compact en je vindt er makkelijk je weg terug terwijl je door de geplaveide straten loopt. Parkeer je auto en verken het historische centrum te voet.

Nationaal Park ‘El Torcal’

Nationaal Park ‘El Torcal’

Het natuurreservaat El Torcal, bekend om zijn unieke kalksteenformaties die in de loop van miljoenen jaren zijn gevormd, is een van de meest geologisch verbluffende van alle nationale parken van Andalusië. Er zijn drie wandelroutes door het park uitgezet met verschillend gekleurde pijlen op houten stokken en je kunt het park op elk moment van de dag bezoeken. Het Nationaal Park ligt 30 km ten noorden van Málaga en de wandelpaden maken het perfecte uitstapje voor het hele gezin.

De Kathedraal van Almería

kathedraal van Almería
Kathedraal van Almería

Almería is vooral bekend als strandbestemming. Vergeet echter niet om ook de kathedraal van Almería te bezoeken. De kathedraal is een uniek voorbeeld van een kathedraal/fort uit de zeventiende eeuw, een gotische constructie met renaissancegevels. Tijdens de 15e en 16e eeuw werd Almeria namelijk vaak aangevallen door Berbers en daarom had het stadje gebouwen nodig die mensen een veilige haven konden bieden. Hoewel de buitenkant van de versterkte basiliek relatief sober is, zal het interieur, met drie beuken en drie zijkapellen, de hoge bogen, geribbelde plafonds en sierlijke afwerking je met ontzag achterlaten.

De Witte Dorpen Route

witte dorpen in Andalusië
Witte dorpen in Andalusië

Onder alle dingen die je moet zien tijdens een roadtrip in Andalusië, mag de ‘Witte Dorpen Route’ of in het Spaans de ‘Ruta de los Pueblos Blancos’ niet ontbreken. Veel van de witte dorpjes bevinden zich in het binnenland, bijna perfect ingebed in het wat kale en ruige, maar prachtige landschap van Andalusië. De bekorende witte kleur van de huizen was vooral van praktische aard: de witte kalk weerkaatst de zon en hierdoor blijft het binnen de huisjes een stuk frisser. Temidden van de smalle, kronkelende straatjes van de stadjes die dateren uit de Moorse tijd, waan je zich meteen terug in de tijd. In totaal behoren 19 dorpen tot de Ruta de los Pueblos Blancos en je kunt ze allemaal in één dag doorrijden.

De grotwoningen van Guadix

Grotwoningen van Guadix

Guadix ligt in de Sierra Nevada van Granada en staat bekend om zijn grotwoningen. De helft van de bevolking, die ongeveer 20.000 mensen telt, woont in grotwoningen. Dit betekent niet dat de mensen leven als holbewoners want tegenwoordig zien de grotten in Guadix eruit als gewone Spaanse huizen en sommige zijn behoorlijk luxueus. Hoewel er overal in de stad grotten en grotwoningen zijn, is er een hogere concentratie in de Barrio de las Cuevas. Net als veel andere ‘alcazaba’s’ in Spanje, was de Alcazaba van Guadix een verdedigingsconstructie gebouwd in de 11e eeuw, om de stad te verdedigen tegen indringers en als een toevluchtsoord voor koningen. Wanneer je hier stopt tijdens je rondrit, kun je ervoor kiezen om te overnachten in grotachtige accommodaties, voor een authentieke ervaring.

Naar Blog overzicht