Slovenië is een klein land aan de zonnige kant van de Alpen en dit maakt het een geweldige vakantiebestemming. Vanwege de geweldige landschappen is het een perfecte plek voor avonturiers en natuurliefhebbers. Slovenië heeft slechts 47 km kustlijn aan de Adriatische Zee, dat is bijna 20 km korter dan de Belgische kustlijn. De Sloveense kustlijn is misschien kort, maar heeft enkele gezellige vissersdorpjes, het langste stuk natuurlijk strand in de noordelijke Adriatische Zee en aangenaam warme wateren.

Piran en Portorož

Piran ligt aan de zuidwestkust van Slovenië en de oranje daken van de stad omringd door sprankelend blauw water maakt het zo dat vaak de vergelijking wordt gemaakt met het nabijgelegen Dubrovnik, in Kroatië. Gedurende een periode van 500 jaar, van 1283 tot 1797, maakte de stad deel uit van de Republiek Venetië, en dit is te zien aan de architectuur. Met een bruisende haven en veel geweldige visrestaurants om uit te kiezen, is het deel van de stad aan zee waar je echt heen moet gaan. Langs de promenade aan het water is ongelofelijk veel te doen en zijn er enkele gezellige stranden om te ontdekken.

Portorož bezoeken
Portorož bezoeken

Hoewel Piran een bestemming op zich is, is de zusterstad Portorož de grootste trekpleister, vooral in de zomer. Het strand van Portorož is namelijk de meest populaire strandbestemming in Slovenië. Het strand en de promenade van Portoroz zijn uitstekend voorzien van tal van faciliteiten, winkels en cafés. Het centrale strand strekt zich uit over een oppervlak van slechts 25.000 m2 en is daarom niet heel groot. Het warme water, een geleidelijke toegang tot het water langs houten paden en een vlakke bodem maken van het strand de perfecte locatie om een echt vakantiegevoel te krijgen.

Izola vissersdorp
Izola vissersdorp

Izola

Izola dankt zijn naam aan isola, eiland in het Italiaans. De reden waarom is omdat deze stad ooit een eiland was. Het stadje Izola heeft een zeer levendige kustplaats en je vindt er kunstgalerijen in de smalle straatjes en een selectie van bars en restaurants langs de waterkant. Izola heeft een aantal prachtige stranden en het belangrijkste strand bij de stad is Svetilnik (vuurtoren) Beach met een groot grasveld aan de rand van de oude stad met een aantal bars, een kiezelstrand en een steiger. Aan de andere kant van de jachthaven vind je Simonov Zaliv met veel strandactiviteiten zoals beach volleybal en zelfs een klein stukje zandstrand.

Koper

Koper, dat slechts 20.000 inwoners heeft, is de grootste stad aan de Sloveense kust en heeft een grote haven in vergelijking met de stad zelf. Omdat Koper een klein stadje is, zijn je voeten het enige vervoer dat je nodig hebt om op verkenning te gaan. De stad staat een beetje in de schaduw van Piran, maar toch raden we aan ook hier langs te gaan. Waar Piran wordt overlopen door toeristen, is het een stuk rustiger in Koper.

Met een prachtig middeleeuws centrum en Venetiaanse architectuur, fijne restaurantjes en cafés is het stadje een geweldige plek om te ontdekken. In het hart van Koper vind je het Titov plein terug, omzoomd door prachtige paleizen. Andere bezienswaardigheden in Koper zijn onder meer het 15e-eeuwse Praetoriaanse paleis en de loggia in Venetiaanse gotische stijl, de 12e-eeuwse Carmine Rotunda-kerk en de St. Nazarius-kathedraal met zijn 14e-eeuwse toren.

de kliffen van Strunjan
de kliffen van Strunjan

Strunjan

Halverwege Izola en Piran ligt een natuurpark dat in 1990 het Strunjan Natuurpark werd genoemd, een verborgen plek aan de Sloveense kust. Als je een liefhebber bent van wandelen en prachtige uitzichten, dan is het Strunjan Natuurreservaat de perfecte plek voor jou. Je kunt op deze plaats de natuur ontdekken door langs het zeer goed gemarkeerde pad te wandelen langs de prachtige kliffen.

Er is ook een pad dat naar beneden leidt naar een verborgen rotsachtige kust genaamd Beach Mesečev zaliv of Moon Bay. Bij het verkennen van de Sloveense kust, mag een bezoek aan de Moon Bay niet ontbreken. Vanwege de ongerepte natuurlijke schoonheid en het kristalheldere water is Moon Bay in Strunjan een populaire bestemming onder de lokale bevolking en sinds recent ook buitenlandse toeristen.

Ankaran

Ankaran ligt direct aan de grens met Italië en is vooral vanwege de natuurlijke bezienswaardigheden populair bij bezoekers. Het kleine grensstadje is bedekt door de schaduw van olijf- en pijnbomen en het uitzicht aan de kust zal zeker indruk op je maken. De stad met slechts 3000 inwoners biedt een mediterraan klimaat, zonnige ligging aan zee, weelderige vegetatie en tal van natuurlijke en culturele attracties in de omgeving. Het belangrijkste gebouw in Ankaran is een voormalig benedictijnenklooster, dat in de 11e eeuw werd gesticht.

Natuurpark Sečovlje Salina
Natuurpark Sečovlje Salina

Natuurpark Sečovlje Salina

De laatste plaats die je moet bezoeken is het Natuurpark Sečovlje Salina. Natuurpark Sečovlje Salina heeft namelijk de grootste zoutverdampingsvijver van het land en je kunt er leren over hoe zout op een traditionele manier wordt geproduceerd. In het noordelijke deel van het reservaat genaamd Lera, produceren ze er zout volgens een 700 jaar oude methode. Maar niet alleen de zoutverdampingsvijver is waarom toeristen in deze stad stoppen, de biodiversiteit, natuurlijke schoonheid en pittoreske landschappen maken deze plek tot een geweldige vakantiebestemming.

Naar Blog overzicht