Een selectie van onze agriturismo vakantiehuizen

Bekijk alles

Wat is een agriturismo?

Een agriturismo - meervoud agriturismi - is een Italiaans vakantieverblijf op een landgoed of boerderij. Om de beschermde term agriturismo te mogen voeren, moet het boerenbedrijf nog in werking zijn, maar dit is in de praktijk niet altijd het geval. Veel agriturismi begonnen in de jaren ’70, toen de Italiaanse boeren het financieel zwaar hadden en zochten naar een manier om het hoofd boven water te houden. Vandaag de dag zijn er duizenden agroturismi in Italië, en vakantiegangers komen van over de hele wereld om van de rust op het Italiaanse platteland te genieten en het authentieke Italië te ontdekken.

Bekijk ons aanbod

237 vakantiehuizen

Bekijk ons aanbod

Inspiratie

Wat mag je verwachten in een agriturismo?

Wat alle agriturismi gemeen hebben, is de rust van het platteland. Tijdens een verblijf keer je letterlijk terug naar 'Il tempo della natura' (het ritme van de natuur). Veelal worden de boerderijen omgeven door wijngaarden of olijfboomgaarden. Maar behalve overeenkomsten zijn er ook grote verschillen. Je hebt kleine agriturismi, waar je bij de familie van de eigenaar aanschuift aan tafel, en agriturismi met allerlei toeristische voorzieningen en een eigen restaurant, waar je kunt kiezen uit een aanbod aan regionale specialiteiten. Door de verse streekproducten zijn de maaltijden bij een agriturismo meestal de beste maaltijden die je in Italië zult proeven.

Agriturismi in Italië
Verblijfsaccommodatie en voorzieningen in een agriturismo

De verblijfsaccommodatie loopt uiteen van een eenvoudig appartement in een eeuwenoude boerderij tot luxueuze villa’s. De meeste agriturismi hebben een zwembad, en bij een aantal kun je deelnemen aan activiteiten, zoals paardrijden, wijnproeverijen of kookcursussen. Kortom, je vindt altijd een agriturismo die perfect aansluit bij wat je van een vakantie in Italië verwacht. En in alle gevallen geniet je van de persoonlijke gastvrijheid van je gastfamilie, die jou graag kennis laat maken met het authentieke leven op het Italiaanse platteland.

Agriturismi met zwembad
Een agriturismo in Toscane

Agriturismi vind je overal in Italië, maar we lichten er één regio uit. Toscane, met zijn iconische landschap en beroemde cultuursteden is voor veel van ons de essentie van vakantieland Italië. Hier liggen de agriturismi verscholen in olijfboomgaarden en in de wijngaarden van Chianti, en vanuit je vakantieverblijf kijk je uit over de groene heuvels begroeid met cipressen. Het meest bezongen stukje Toscane is de Val d’Orcia. Deze hele vallei in het zuidoosten van de regio is een beschermd natuurgebied en een UNESCO werelderfgoed. Bijzonder zijn ook de Toscaanse stranden aan de Tyrreense Zee, zoals Il Golfo di Follonica, dat tot de mooiste stranden van Italië word gerekend. Bekende Toscaanse badplaatsen als Piombino, Follonica, en Castiglione della Pescaia zijn ideale bestemmingen voor een strandvakantie in Italië. In het noorden van Toscane zijn de Apuaanse Alpen een wereld op zich. Smalle wegen voeren je hier naar schilderachtige dorpjes op de berghellingen. Deze bergketen, die zo verrassend afsteekt bij de rest van het Toscaanse landschap, is vooral beroemd om het marmer dat hier wordt gewonnen. De marmergroeven dateren veelal nog uit de Romeinse tijd, en ze zijn nog steeds in bedrijf. Je kunt ze bezoeken, in de voetsporen van Michelangelo, die hier persoonlijk het materiaal voor zijn beelden kwam uitzoeken. En natuurlijk staan vanuit je agriturismo uitstapjes naar de historische steden van Toscane op het programma. Wat je zeker niet wilt missen, is een dagtochtje Florence, al is een dag op geen stukken na genoeg om deze renaissancestad bij uitstek te verkennen. Bezoek in ieder geval de Duomo en beklim de 115 meter hoge koepel van Brunelleschi. Wandel over de Ponte Vecchio, de wereldberoemde overdekte brug over de Arno met zijn juwelierswinkeltjes, en sta oog in oog met Michelangelo’s David in de Galleria dell’Accademia. Ook andere Toscaanse steden zijn een bezoekje meer dan waard. Pisa bijvoorbeeld, dat veel meer te bieden heeft dan zijn scheve toren, het middeleeuwse Siena en het levendige Lucca met zijn imposante stadsmuren.

Agriturismi in Toscane
Leuk voor kinderen

Een agriturismo is ideaal voor een vakantie met het hele gezin. Omdat de boerderij in een landelijke omgeving ligt, kunnen de kinderen heerlijk en veilig spelen. Vooral in het hoogseizoen verblijven er vaak meerdere gezinnen, waardoor ze makkelijk vriendjes kunnen maken; taal is voor kinderen nooit een probleem. En vaak zijn er op de boederij dieren, wat op zich al een attractie is. Daarnaast hebben veel agriturismi speciale voorzieningen als speeltoestellen, poedelbadjes en kinderbedjes voor de allerkleinsten.

Kindvriendelijke agriturismi
FAQ
Wat kost een verblijf in een agriturismo?

De prijzen van agriturismi lopen uiteen afhankelijk van het type accommodatie, de regio en het seizoen. Een appartement op een agriturismo met zwembad huur je al vanaf 42 euro per nacht. Voor een villa waar je met een grote groep terecht kunt, loopt de prijs op tot 700 euro en hoger.

Zijn er dingen om rekening mee te houden op een agriturismo vakantie?

Omdat de boerderijen vaak op het platteland liggen, op enige afstand van voorzieningen, is een agriturismo vakantie vooral geschikt als autovakantie. Met name in kleinere agriturismi komt het voor de de gastfamilie geen buitenlandse talen spreekt, dus een paar woorden Italiaans zijn handig.

Meer dan 40 jaar ervaring
Beoordeeld met een 4+
40.000+ huizen in Europa
2,8 miljoen gasten in 2020