1. Zadar, Kroatië

Zadar, aan de Dalmatische kust van Kroatië, staat bekend om de Romeinse en Venetiaanse ruïnes. In de ommuurde binnenstad vind je een forum uit de Romeinse tijd en het middeleeuwse Mariaklooster met religieuze kunst uit de 8e eeuw. De gigantische 12e-eeuwse Sint-Anastasiakathedraal en de ronde pre-romaanse kerk van Sint-Donatus zijn andere acrchitectonische hoogtepunten. Een unieke attractie is Nikola Bašić’s onderwaterkunstinstallatie ‘Zeeorgel’. In Zadar en directe omgeving vind je vijf stranden die tot de mooiste van Kroatië behoren. Favoriet bij de inwoners is het strand van Kolovare, op slechts een paar minuten lopen van het oude stadscentrum.

2. Sanlúcar de Barrameda, Spanje

Sanlúcar in de provincie Cadiz aan de Atlantische kust was ooit het vertrekpunt voor reizen naar de nieuwe wereld. Behalve zes kilometer strand en een schone zee, vind je er een overdaad is aan paleizen, kerken en bodega’s die zijn gebouwd als kathedralen. De aristocratie van Sevilla streek hier in het verleden neer voor hun zomerse pleziertjes, en de feeststemming duurt tot vandaag de dag voort. De beste maand voor een bezoek is augustus, wanneer de paarden over het strand racen tijdens de traditionele Carreras de Caballos.

3. Marsaxlokk, Malta

Een vreemde naam, die je waarschijnlijk nooit eerder hebt gehoord. Marsaxlokk is een buitengewoon schilderachtig vissersdorpje in het zuidoosten van Malta. In de directe omgeving vind je paar mooie, kleine strandjes, maar de grootste attractie is het achterland. Romeinen, Kruisridders, Arabieren, Feniciërs, Fransen en Engelsen hebben allemaal hun sporen achtergelaten op Malta en overal op het eiland waan je je in een geschiedenisboek.

4. Barcelona, Spanje

Als we het hebben over de combinatie zee en cultuur, mag Barcelona natuurlijk niet ontbreken. De gezinsvriendelijke stranden liggen direct in de stad, Barceloneta zelfs op loopafstand van La Rambla. Maar natuurlijk is de stad van Gaudi vooral beroemd om zijn architectuur en culturele leven. De Sagrada Familia, de Gotische wijk en het Picassomuzeum zijn slecht enkele van de vele unieke bezienswaardigheden.

5. Cagliari, Sardinië

Al in de achtste eeuw voor Christus was Caligari een Fenisische haven. In de loop der eeuwen werd de stad bevochten door Carthagers, Romeinen, Pisanen, Spanjaarden en Piemontezen en allemaal hebben ze hun sporen achterglaten. Hier kun je zonnen aan het door palmbomen omzoomde strand van Poetto combineren met een bezoek aan de Citadel van Musea en het Romeinse amfitheater, om maar een paar van de culturele hoogtepunten te noemen. De botanische tuin van de universiteit is een koele en schaduwrijke bestemming voor een warme dag.

6. Lissabon, Portugal

Met de beroemde stranden van Cascais en Estoril biedt de directe omgeving van Lissabon alles wat je van een strandvakantie mag verwachten. En natuurlijk is er de oude stad aan de Taag zelf, waar veel herinnert aan de tijd dat Portugal een wereldmacht was. De idyllische swijk Alfama met zijn schilderachtige straatjes, de glorieuze architectuur en de musea van stadsdeel Belém. En op korte afstand het sprookjesachtige UNESCO-werelderfgoed Sintra. In Lissabon worden het hele jaar door festivals gehouden, van ‘Santos Populares’ in juni – met straatfeesten, theatervoorstellingen en openluchtconcerten – tot het Filmfestival van Lissabon en Estoril in november. Om in grootse stijl te genieten van een vakantie in Lissabon, gaat er niets boven een villa met zwembad.

7. Split, Kroatië

Bačvice is het mooiste strand van Split. Het ligt aan een schilderachtige baai, in de onmiddellijke nabijheid van de haven en op loopafstand van het centrum. Maar de grootste aantrekkingskracht van Kroatië’s bekendste badplaats zijn de prachtige eilanden voor de kust, zoals Brač en Hvar, en de unieke sfeer van de stad zelf. Het historische centrum van Split is compact, maar je kunt er uren ronddwalen door de kronkelige steegjes met hun bijzondere gebouwen en verrassende doorkijkjes. Een absolute must is een bezoek aan het Paleis van Diocletianus, dat al sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

8. Oostende, België

Oostende wordt wel ‘De Koningin van de Badplaatsen’ genoemd, vanwege de majestueuze belle époque hotels en villa’s. Een voorproefje krijg je al wanneer je aankomt op het geklasseerde treinstation, dat dateert van 1907 en is opgetrokken uit blauwe hardsteen uit Zinnik, rode Schotse graniet en witte Franse euville. Vanaf dit monument loop je in 10 minuten naar het kilometerslange zandstrand. Tot de historische bezienswaardigheden behoort zeker ook de spectaculaire neogotische St-Petrus-en-Pauluskerk met zijn sierlijke tweelingtorens. Het ontwerp is geïnspireerd op de Dom van Keulen. Even buiten de stad vind je het openluchtmuseum van de Atlantikwall met 60 Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Oostende werkt de laatste jaren met succes om zijn ietwat vergane glorie terug te winnen. Onder meer met evenementen zoals Crystal Ship, een jaarlijks kunstfestival dat de straten en gebouwen transformeert met muurschilderingen en installaties. Bij Belvilla vind je 40 zorgvuldig geselecteerde vakantiehuizen te huur in Oostende.

Naar Blog overzicht