Persberichten

Terug naar overzicht
Vorige Volgende

De reistrends van 2013, toegepast op vakantiewoningen

Eindhoven, 11 Februari 2013

Traditiegetrouw start het nieuwe jaar met het benoemen van diverse trends. Ook op reisgebied vertalen trendwatchers algemene wereldtrends naar vakantietrends. Sommige trends zijn nu in opkomst, andere zijn al goed zichtbaar en onderbouwd door cijfers komende van onderzoeksbureaus , bijvoorbeeld dat mensen steeds later boeken en graag dichtbij op vakantie gaan. Voor Belvilla zetten we de gesignaleerde trends door naar vakantiewoningen. Ook voor trendsetters biedt Belvilla vele mogelijkheden voor een bijzondere vakantie.

Socialtravel en authenticiteit

De trend van ‘socialtravel’ wordt gezien als de hoofdtrend van 2013. Het sociale element van reizen staat daarbij voorop. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een unieke vakantie-ervaring. Ze wensen een bijzondere, persoonlijke vakantie, weg van het massatoerisme. Contact met de lokale bevolking is belangrijk, net als het gevoel van authenticiteit. Ze willen een bestemming van binnenuit leren kennen. ‘Live like a local’, ‘mindfulness’ en ‘slow travel’ zijn veelgehoorde termen, waarbij je opgaat in een andere leefwereld en de tijd neemt om daar echt aan deel te nemen. Veel vakantiewoningen bevinden zich in dorpjes en steden, gewoon tussen de huizen van de lokale bevolking, wat de kans op echt contact vergroot. Bovendien biedt de website van Belvilla ‘tips van de huiseigenaar’. Vakantiewoningeigenaren weten vaak feilloos welke weekmarkt het bezoeken waard is, waar je de lekkerste lokale producten kunt proeven en hoe je bij onontdekte strandjes komt. Dus tips van echte kenners.

Vakantiewoningen met een verhaal

Authenticiteit zie je ook terug in de bouwstijl en inrichting van veel vakantiewoningen. Zo vind je in de Ardennen veel woningen uit natuursteen en hebben veel vakantiewoningen in Spanje en Portugal een Moorse bouwstijl. Belvilla biedt zelfs grotwoningen aan waar vroeger de lokale bevolking woonde. Of wat denk je van een trullo, de kenmerkende kegelvormige huisjes in Zuid-Italië? Deze bijzondere gebouwen boden vroeger schaduw aan de landwerkers en staan nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vind je in het aanbod van Belvilla een ruime keuze aan kastelen en oude gebouwen die een nieuwe functie hebben gekregen. Je kan bijvoorbeeld logeren in een voormalige duiventil, gerenoveerde watermolen of bakhuisje, zoals ‘La Boulangerie’ op een kasteeldomein in Normandië. Verwijzingen naar het verleden zijn vaak nog goed te zien, maar wel aangevuld met modern comfort.

Vakantiewoningen met internet

Een ander element van socialtravel is de toegang tot internet, ook op vakantie. Tijdens de vakantiedagen wordt het thuisfront via Facebook, Twitter en andere social media op de hoogte gehouden van de belevenissen. Steeds meer vakantiewoningen bieden internettoegang. Een tegenbeweging doet zich echter ook voor in de vorm van ‘digital detox’; bewust afkicken van het continu online zijn.

Escape to nature – de boom in

Slapen in de bomen met boomhut ‘Cabane du Reveur’ op Corsica

Een andere trend is het ontsnappen uit de dagelijkse realiteit door van omgeving te veranderen en de natuur op te zoeken. Deze trend uit zich op het gebied van vakantiewoningen bijvoorbeeld in boomhutten. Op Corsica tref je de boomhut La Cabane du Reveur, ofwel ‘De Dromershut’. In het binnenland van dit Ile de la Beauté, de bijnaam van Corsica, kijk je uit over een meer en groeien de bomen via de badkamer door het dak. Ondertussen beschik je ook over comfort, bijvoorbeeld van een douche en zelfs een kok die iedere avond je diner bereidt!

Fair Travel – Bewuste vakantiewoningen

Alhoewel voor veel consumenten nog niet doorslaggevend, krijgt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol in de vakantiekeuze. Meer en meer mensen geven de voorkeur aan een eerlijke vakantie, waarbij bewust wordt omgegaan met de omgeving. Belvilla zet ook stappen op het gebied van duurzaamheid, zoals met een speciale selectie van vakantiewoningen, te vinden op de themapagina Bewuste Belvilla’s. Deze geselecteerde vakantiewoningen maken bijvoorbeeld gebruik van  zonne-energie, zijn gebouwd met duurzame materialen of je kan ter plaatse genieten van verse ingrediënten uit de biologische moestuin. Bewuste Belvilla’s beschikken over duurzaamheidskenmerken, zoals de ecologische vakantiewoning Biogite 100 Pourcent Nature (foto links). Deze Ardense woning nabij Durbuy is opgebouwd uit de 100% natuurlijke materialen natuursteen, hout, hennep en kalk, waarmee de vakantiewoning het certificaat ‘Panda’ heeft veroverd van het WWF. De eigenaar is bovendien natuurgids en kan je diverse fiets- en wandeltochten voorstellen.

Het populaire eiland Ibiza herbergt het ecologische landgoed Can Ripolls in een natuurgebied. Hier vind je een milieubewuste studio en een vrijstaande vakantiewoning in Arabische sfeer. De ecologische boerderij op het eeuwenoude landgoed biedt een kruidentuin en een winkeltje waar je huisgemaakte, biologische producten kunt kopen. Een biologische zwemvijver biedt verkoeling. Op Kreta kun je diverse agro/eco-toeristische activiteiten bijwonen op Mourtzanakis Residence. Zo leer je meer over de bereiding van organische olijfolie, wijn en Kretenzische Raki.

Multigeneration Travel – vakantie met opa en oma

In een groepswoning met opa, oma, kinderen en kleinkinderen

Steeds meer mensen boeken een vakantie met de hele familie. Eerder onderzoek van Belvilla toonde aan dat ruim 80% graag een weekendje weg gaat met meerdere generaties. Voor 40% is een zomervakantie in dit gezelschap aantrekkelijk, gevolgd door 1/3 die zou overwegen op wintersport te gaan met opa en oma. Ze doen dat niet alleen voor een speciale gelegenheid zoals een huwelijksjubileum of zeventigste verjaardag. Grootouders, kinderen en kleinkinderen gaan samen op vakantie om weer eens echt tijd voor elkaar te hebben. Ze kiezen daarbij enerzijds voor het samenzijn, maar wel gecombineerd met privacy. Dat uit zich bijvoorbeeld in een vakantiewoning voor groepen met grote eetkamer en keuken, maar ook voldoende slaapkamers en badkamers om je even terug te trekken. Op de website van Belvilla is het dan ook mogelijk om vakantiewoning te selecteren op basis van aantal slaapkamers en aantal badkamers.

Expertcation – jezelf ontwikkelen en verrijken

Expertcation: volg bijvoorbeeld een wijnworkshop in de Duitse Moezel

Werken aan je ontwikkeling en jezelf verrijken tijdens de vakantie is samengevat onder de trend ‘expertcation’. Dat zie je terug in de wens om bijvoorbeeld een workshop te volgen op het vakantieadres. Deze reistrend hangt samen met algemene trends als ‘do it yourself’ en ‘customizen’, waarbij je steeds meer zelf leert en daardoor ook een eigen stempel op iets kan drukken. ‘Personal branding’ speelt een belangrijke rol in de trend ‘expertcation’. Met je vakantiekeuze onderstreep je namelijk je persoonlijkheid. Het gaat om de echte kennerstips en thuiskomen met een opvallend verhaal in tegenstelling tot het volgen van de grote massa. Het ontwikkelen van jezelf en vooral het vertellen daarover dragen bij aan je imago. Waar en hoe je vakantie beleeft geeft aan wie je bent en hoe je wilt zijn.

Keukengeheimen bij Casa del Podere leren – en natuurlijk ook proeven!

Bij diverse vakantiewoningen van Belvilla kun je een cursus of workshop volgen. Vakantiewoningen op boerenerven bieden bijvoorbeeld regelmatig gelegenheid om je te verdiepen in het productieproces van wijn of olijfolie, aangevuld met een proeverij. In de Duitse wijnstreek Moezel ligt even onder Trier het dorpje Filzen. Hier bevindt zich Weingut Permesang, waar je als gast een gratis wijnproeverij ontvangt. Of wat denk je van vakantiewoning Castagnola in een Italiaanse borgo omringd door druivenranken? De markiezenfamilie die al eeuwenlang in het aangrenzende kasteel woont, produceert al wijn sinds de veertiende eeuw. Doe mee met de wijnproeverij en bewonder het kasteel tijdens een rondleiding. Ook kun je hier kookworkshops volgen. In de eeuwenoude vakantiewoning Casa del Podere, onderdeel van een burcht in de Apennijnen, kun je eveneens een kookworkshop volgen. Je maakt kennis met de regiotypische kookwijze van Emilia-Romagna en gebruikt organische ingrediënten uit de omliggende velden. Wil je liever werken aan je schildervaardigheden of meer leren over tai-chi, yoga en pilates? Wie weet is Stone Cottage op Corfu iets voor jou!

Over Belvilla

Belvilla is specialist in de online verhuur van vakantiewoningen. De reisorganisatie is marktleider in de Benelux en één van de leidende Europese spelers in de vakantiewoningenverhuur. De organisatie bestaat ruim 35 jaar en verzorgde in 2016 bijna 5 miljoen overnachtingen in totaal 22.000 vakantiewoningen. Deze woningen bevinden zich in 24 landen. Belvilla zet zich als full-service-aanbieder in voor het zorgeloos (ver)huren van een vakantiehuis. Belvilla onderscheidt zich met unieke, verrassend geprijsde vakantiewoningen op een plaats waar altijd iets te beleven is. Zoeken en boeken gaat eenvoudig op www.belvilla.be.

Consumenten kunnen voor meer informatie terecht op www.belvilla.be.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Belvilla Services B.V.
Postbus 2051
5600 CB Eindhoven (NL)
E: pr@belvilla.com

Twitter: http://twitter.com/belvilla_pers | @Belvilla_pers
Blog: www.belvilla.nl/inspiratie

 

Glenaki, Kristien Basting of Lien Deleu via tel. +32-(0)50 61 42 07 of +32-(0) 50 61 42 15 of e-mail: Kristien@glenaki.com of Lien@glenaki.com.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer als eerste van nieuwe aanbiedingen en acties!
Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.

Aanmelden
Geselecteerd door
experts
Altijd een
uniek vakantiehuis
Geen zorgen
garantie
© Belvilla 1980 - 2024 'Belvilla' en het Belvilla-logo zijn geregistreerde merken